Casa Artelor „Dinu Lipatti” la Bookfest, Ediția a XIV-a

2 Iunie 2019

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită Duminică, 2 iunie, orele 14:30, la standul Editurii Tracus Arte – E07, pentru a participa la Lansarea cărții de memorii „Povernei 23” semnată de Valentin Lipatti, fratele Dinu Lipatti.

Acest volum, cel de-al șaptelea publicat în cadrul Colecției Esențial a Casei Artelor de editura Tracus Arte, apare  într-o ediție îmbogățită cu 30 de fotografii inedite, aparținând familiei Lipatti. Prefața acestuia este semnată de Vicepreședintele Academiei Române – Acad. Răzvan Theodorescu.

La 20 de ani de la trecerea sa în eternitate, personalitatea diplomatului și omului de cultură Valentin Lipatti va fi evocată în cadrul evenimentului de lansare decătre invitatul de onoare al evenimentului, Acad. Răzvan Theodorescu, Dr. în muzică,  Ilinca Dumitrescu, și de către regizoarea Alice Barb, coordonatorul Colecției Esențial și directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

„Colecția ESENȚIAL, inițiată de Alice Barb, director fondator al Casei Artelor sector 3 și Casei Artelor „Dinu Lipatti” este un proiect cutezător, astăzi, când asemenea acțiuni sunt extrem de rare. Cele șapte volume lansate în cadrul acestei colecții devin esențiale pentru cultura română, sunt opere culturale care rămân. O carte cu nume de stradă, un autor cu nume de familie vestit – un nume european cu rezonanţă culturală, avem în aceste pagini memoria unei generaţii, a unei epoci, a unor destine.” – fragment din prefața cărții „Povernei 23” de Valentin Lipatti.

Prin această inițiativă aducem un omagiu omului de cultură Valentin Lipatti – profesor universitar, scriitor, traducător, publicist și diplomat, ambasador la UNESCO, conducătorul delegaţiei României la Conferinţa de securitate şi cooperare de la Helsinki şi Geneva (1972-1977).

Cei doi frați, pianistul Dinu Lipatti și ambasadorul Valentin Lipatti, sunt repere culturale în istoria României. În cartea sa, Povernei 23, Valentin Lipatti realizează o impresionantă galerie de portrete atât ale contemporanilor săi din toate domeniile culturii, cât și ale membrilor familiei, oferindu-ne o mărturie foarte detaliată și vie asupra epocii sale, dar mai ales asupra geniului lui Dinu Lipatti. Iată ce spunea Valentin Lipatti despre fratele său: „În viața de toate zilele, ca și în comportamentul său de artist, Dinu Lipatti era un om foarte timid și modest. […] Era în mod evident axat pe o singură pasiune: muzica. O pasiune care-l solicita integral.” – fragment din cartea „Povernei 23”, de Valentin Lipatti.

Vă așteptăm cu drag pentru a recupera memoria celor două personalități de factură europeană din istoria culturii române, Valentin Lipatti și Dinu Lipatti!

Parteneri media: Radio Romantic, B1 TV, Agerpres, Jurnalul Național, centruldepresa.ro, Radio București FM, Observatorul Cultural