Evenimentele anului 2018 la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Crăciun de Poveste  la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

20-21 decembrie 2018

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, are bucuria să vă invite în 20 și 21 decembrie, de la orele 18.00, la evenimentul extraordinar  Crăciun de poveste la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, minunat prilej de a întâmpina, împreună, sărbătorile de iarnă.

Joi, 20 decembrie, de la ora 18.00, vă așteptăm să descoperiți Expoziția în aer liber Moș Crăciun – Legendă, istorie și tradiții, ce cuprinde legendele din jurul lui Moș Crăciun și a casei sale fermecate din Laponia, referințele religioase din care este inspirat Moș Crăciun, tradițiile românești din preajma Crăciunului – împodobitul bradului, bucatele tradiționale, masa de sărbătoare. Expoziția este completată de o secțiune dedicată cărților și filmelor ce au ca subiect această sărbătoare, precum și de fotografii ce înfățișează orașele planetei cuprinse de magia Crăciunului.

De la aceeași oră, va avea loc proiecția filmului „O viață minunată”, un film de Crăciun din 1946 în regia lui Frank Capra, votat pe locul 11 în lista celor mai bune 100 de filme, listă realizată de Institutul American de Film. Pelicula este considerată ca fiind una dintre cele mai îndrăgite din cinematografia americană și a devenit o tradiție vizualizarea acestuia în timpul sezonului de Crăciun.

De la ora 20.00, Salonul de muzică al Casei Artelor „Dinu Lipatti” va găzdui Recitalul extraordinar „Crăciunul Feliciei”, susținut de îndrăgita soprană Felicia Filip, alături de tenorul Bogdan Lupea, acompaniați, la pian, de Ioana-Valentina Cojuharov. Programul muzical cuprinde colinde și cântece de Craciun, românești și internaționale, precum „Sus boieri”, „Astăzi s-a născut Hristos”, „Din lumină întrupat”, „Ave Maria”, „I’m dreaming of a white Christmas” sau „Gloria in excelsis”.

Vineri, începând cu ora 18.00, în Salonul de muzică al Casei Artelor „Dinu Lipatti” va fi proiectată o altă producție cinematografică americană de success – „Miracolul din Strada 34”, un film de Crăciun din 1947, regizat de George Seaton.

De la ora 20.00, nonconformistul violoncelist Adrian Naidin va fi oaspetele Casei Artelor „Dinu Lipatti”, în recitalul extraordinar „Măturătorul Raiului”. Adrian Naidin vestește Sărbătoarea Crăciunului în maniera sa autentică, purtând publicul printre cele mai profunde emoții ale poporului român într-un recital de excepție în care trecutul întâlnește prezentul, în care colindele vechi românești de acum sute de ani se cântă acapella, cu influențe sensibile și inedite.

Conceptul evenimentelor aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Intrarea este liberă, în limata locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm, împreună, prin muzică, de frumusețea tradițiilor românești!

Despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Centrul de Presă, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural

Magia Craciunului la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

15 – 16 decembrie 2018

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, are bucuria să vă invite în 15 și 16 decembrie 2018, de la orele 18.00,

la evenimentul Magia Crăciunului la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, minunat prilej pentru ca magicul brad de Crăciun de la Casa Lipatti să adune în jurul său cât mai mulți copii și cât mai multe dorințe de îndeplinit!

Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 18.00, vă așteptăm, împreună cu cei mici, să descoperiți Expoziția în aer liber despre Moș Crăciun – Legendă, istorie și tradiții, o frumoasă poveste în texte și imagini despre cel mai îndrăgit personaj al iernilor noastre, care reușește, în doar o singură noapte, să aducă darurile dorite tuturor copiilor cuminți din întreaga lume.

De la aceeași oră, în Salonul de muzică al Casei Artelor „Dinu Lipatti” va avea loc Recitalul de colinde și cântece de Craciun susținut de Corul de copii „Bravissimo”, dirijat de Elena Radu. Înființat în anul 2011, la inițiativa „Asociatiei Culturale Bravissimo”, corul este format din 42 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani și face parte din diverse proiecte culturale, imprimând în studiouri alături de artiști importanți din România.

De la ora 19:00, magicianul Bogdan Muntean va invita copiii pe tărâmul „Fantasmio”, printr-un spectacol unic de magie, care îi va îndemna pe cei mici să viseze și le va stârni curiozitatea. Prezentat cu succes în Italia, Austria sau Macedonia, spectacolul durează o oră și este interactiv, atât pentru copii cât și pentru părinți.

Duminică, începând cu ora 18.00, în Salonul de muzică al Casei Artelor „Dinu Lipatti” vor răsuna, din nou, glasuri vesele de copii, de această dată ale Corului de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu și acompaniat, la pian, de Magdalena Faur. Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a primit, în 2004, de la Federația Corurilor din Uniunea Europeană, titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

De la ora 19:00, micuții vor deveni ajutoarele Moșului… și ale magicienei Cristina Strecopîtov, ce va desfășura sub ochii lor Spectacolul „Magic Christmas”. Un show plin de bucurie, cadouri și multe surprize!

Conceptul evenimentelor aparține regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor „DinuLipatti”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm, împreună, de Magia Crăciunului!

Despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Centrul de Presă, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural

 

Centenarul Marii Uniri la Casa Artelor „Dinu Lipatti”                                                                      

Omagiu Dinu Lipatti

68 de ani de la trecerea în eternitate a celui mai mare pianist român

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 1 decembrie și duminică, 2 decembrie 2018, de la ora 18.00, la două evenimente extraordinare, ambele încărcate de o emoție specială.

Sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 18.00, vă așteptăm alături de noi pentru a celebra, împreună, 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, un eveniment ce va debuta cu deschiderea expoziției în aer liber „1918, Anul nașterii României Mari”.

De la aceeași oră, în Salonul de muzică va fi proiectat documentarul mărturie „Inima nomadă a Marii Uniri”, un film impresionant realizat de Tania Nicolau. Pelicula evidențiază rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial – înființarea serviciului de Ambulanță și a spitalelor de campanie, influența hotărâtoare asupra deciziilor regelui Ferdinand, precum și efectele vizitelor sale diplomatice din timpul Conferinței de Pace de la Paris, în SUA și în Marea Britanie, pentru care a fost recunoscută drept ctitora diplomatică a întregirii României.

Începând cu ora 18.00, prof. univ. dr. Mihaela Miroiu va susține conferința „Unirea ca triumf al libertății românești – Reflecții despre discursul lui Iuliu Maniu de la Alba Iulia”.

Recitalul de muzică și poezie românească „Eminescu – Enescu – Lipatti” susținut de actorul Adrian Titieni și pianistul Horia Maxim va încheia seara. Programul cuprinde lucrări compuse de cei mai mari muzicieni ai României, George Enescu și Dinu Lipatti, punctate de versuri alese din creația eminesciană.

Duminică, 2 decembrie 2018, se împlinesc 68 de ani de la dispariția prematură dintre noi a celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti.

În semn de profund respect, la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, instituție care își desfășoară activitatea în casa copilăriei și adolescenței sale, va avea loc evenimentul „Omagiu Dinu Lipatti”, care va debuta de la ora 18.00, cu proiecția filmului documentar “Dinu Lipatti, despre muzică și geniu”, realizat de Mihaela Poenaru pentru Trinitas TV.

Pelicula relevă aspecte inedite ale genialității lipattiene, printre cei care evocă uriașa personalitate artistică a muzicianului român numărându-se regretatul muzicolog și profesor Viorel Cosma, pianistul și compozitorul Corneliu Gheorghiu, prieten și coleg de studii cu Dinu Lipatti, biograful Grigore Bărgăuanu, precum și alți specialiști.

De la ora 20.00, pianistul Viniciu Moroianu va susține un recital extraordinar construit în jurul a trei piese celebre din creația lui Dinu Lipatti – „Fuga la patru voci pentru pian solo”, „Sonatina pentru pian pentru mâna stângă” op. 10 și „Sonata pentru pian solo” (1932). Cele trei lucrări vor fi precedate de Coralul „Nun komm’ der Heiden Heiland” BWV 599, de J. S. Bach – aranjament de F. Busoni, precum și de „Sonata nr. 2 în si bemol minor” op.35 și „Trei mazurci” op. 50 de F. Chopin.

Conceptul evenimentelor aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „DinuLipatti”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!

Despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Centrul de Presă, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural

 

Festivalul Internațional Meridian la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Ediția a XIV-a, 8-11 noiembrie 2018

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN. În calitate de co-producător, Casa Artelor „Dinu Lipatti” va organiza în perioada 8-11 noiembrie 2018, în Salonul de muzică, de la orele 18, patru seri dedicate muzicii noi.

Programul va cuprinde lucrări muzicale în primă audiție absolută sau în primă audiție în România, patru conferințe pe teme muzicale, șapte recitaluri camerale în care arta sunetelor va fi însoțită de poezie, live electronics.

Joi, 8 noiembrie, muzicologul dr. Irina Hasnaș va susține conferința „Dinu Lipatti creator” în care va aborda latura mai puțin cunoscută a pianistului, cea de compozitor. Seara va continua cu două recitaluri, primul fiind cel al flautistului  Cătălin Oprițoiu care va interpreta: Thomas Beimel (Germania) – das tor des kusses, Lidia Ciubuc – Triptic, George Balint – De unul singur, p.a.a., Tiberiu Olah – Sonata, Dinu Lipatti – Introducere și Allegro. Al doilea recital va fi susținut de mezzosoprana Claudia Codreanu și pianista Diana Vodă ce vor aborda un repertoriu exclusiv românesc:  Zeno Vancea – Moină, versuri  George Bacovia, Diana Vodă – Anotimpuri, 5 lieduri, versuri Lucian Blaga, Dinu Savu – Singur, versuri James Joyce, Olguța Lupu – Viziune, versuri Marin Sorescu, Cornel Țăranu – Tu reviendras I și II din ciclul 5 Tzara lieds, versuri Tristan Tzara, Felicia Donceanu – Balet – din ciclul Odinioară, versuri George Bacovia, Nicolae Coman – Sufletele fântânilor, versuri Mariana Dumitrescu, Valentin Gheorghiu – Transfigurare, versuri  Tudor Arghezi, Dinu Lipatti –  Deux ariettes oublies din ciclul Cinci lieduri, versuri Paul Verlaine.

Vineri, 9 noiembrie, muzicologul dr. Laura Manolache va susține conferința „Modele enesciene în creația compozitorilor „Generației de aur”. Va urma recitalul susținut de Duo Cello Jaya format din violoncelista Ella Bokor și violoncelistul Mircea Marian ce vor aboda un repertoriu divers: Ultan O’Brien (Irlanda) – Letters, Vlad Răzvan Baciu – The nightmare of light, Mariela Rodriguez (Cuba) – Switch on, swich off, Lara Poe (Finlanda/SUA) – Kimberlite, Aurelian Băcan – Frumoasa și bestia. Invitatul special al serii este Doron Kaufman din Israel ce va susține o sesiune de live electronics cu a sa compoziție aflată în prima audiție absolută „Abstract build”. Seara va continua cu recitalul violonistei Luminitza Petre și pianistei Ioana Maria Lupașcu ce vor interpreta repertoriu românesc: Ioan Dobrinescu – Sonatur pentru vioară solo, Theodor Grigoriu – Sonata pentru vioară și pian Bizanț dupa Bizanț (III), Dinu Lipatti – Sonatina pentru vioară și pian.

Sâmbătă, 10 noiembrie,  compozitorul  Prof. univ. dr. DHC Dan Dediu va sintetiza în cadul conferinței „Fermentul lăutăresc în muzica românească”. Vor urma două recitaluri, primul susținut de pianista Mădălina–Claudia Dănilă care va interpreta lucrări în primă audiție absolută și lucrări în primă audiție în România: Dinu Lipatti – Nocturna în fa diez minor, Mihail Vîrtosu –  Sonata (Sonata, Interludiu, Toccata), p.a.a., Alexandru Hrisanide (Olanda) – Sonata a III-a, p.a.r., Paul Rogojină – Sonata a V-a pentru pian solo, p.a.a., Ghenadie Ciobanu (Republica Moldova) – „…cette fois-ci à Paris”, Fantasia quasi una Sonata, Dan Bălan – Croquis, pentru pian p.a.a. Al doilea recital va fi susținut de Trio Mozaic în al cărui componența sunt Oana Spânu-Vișenescu la vioară, Diana Spânu Dănilă, la pian, Emil Vișenescu la clarinet, invitat special – tânărul violoncelist Valentin Simion. În program: Laura Ana Mânzat – Fancy a quattro, pentru clarinet, pian, vioară și violoncel, Carmen Petra Basacopol – Sonata pentru clarinet si pian, p.a.a., Elena Apostol – Trio pentru vioară, clarinet și pian, Vladimir  Scolnic (Israel) – Uncertinity pentru clarinet bas solo, p.a.r., Dinu Lipatti – Fantezie pentru vioară, clarinet bas și pian, aranjament în p.a.a., Felicia Donceanu – Coline albastre pentru clarinet, vioară și pian.

Duminică, 11 noiembrie, Prof.univ.dr. habil. Ion Bogdan Ștefănescu va susține conferința cu tema „Flautul – revelația secolului al XX-lea în peisajul musical”. Va urma recitalul de voce și pian susținut de soprana Bianca Manoleanu, pianistul Remus Manoleanu, soprana Stanca Manoleanu și pianistul Roman Manoleanu. Programul cuprinde: Pascal Bentoiu – Trei Sonete, versuri Mihai Eminescu („Afară-i toamnă… ”, „Sunt ani la mijloc…”, „Când însuși glasul…”), Cornelia Tautu – Poarta și zgomotul, versuri Șerban Codrin, Dinu Lipatti – Din ciclul Cinci cântece, versuri de Paul Verlaine, op.9 ( „Green”, „Les Pas”, versuri de Paul Valéry), Dan Voiculescu – 6 Hai-ku, versuri de poeți japonezi, Alexandra Gherciu – din ciclul Patru cântece, versuri de Lucian Blaga, p.a.a. („Focuri de primăvară”, „Inima pădurii”), Gheorghe Firca – Despre scuturarea salcâmilor, versuri Pavel Șușară, Oddvar Lönner (Norvegia) din ciclul Mein blaues Klavier, versuri Else Lasker- Schűler – p.a.r., („Abend | Hingabe”, „Mein blaues Klavier”), Nicolas Bolens (Elveția) – Trois chants pour soprano et piano sur des poèmes d`Adonis, p.a.r.(„L`oiseau”, „Desert/ Narcisse se précipite…”, „Chants pour l`amour”), Luigi Dallapiccola (Italia) – Patru poeme, versuri de Antonio Machado („Primavera”, „Ayer soñé que veia”,„Señor, ya mearrancaste lo que yo mas queria”, „Primavera”), Igor Stravinski  (Rusia/SUA) – No word from Tom, arie din opera The Rake`s Progress, André Previn  (Franța) – „I want magic”, arie din opera A streetcar Named Desire, p.a.r.

Conceptul evenimentelor aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!

Informații despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Partener media principal: Radio Romantic
Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Centrul de Presă, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural

 

Legendara Virginia Zeani, sărbătorită la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Duminică, 21 octombrie 2018                                             

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită duminică, 21 octombrie 2018, la evenimentul extraordinar „Legendara Virginia Zeani, sărbătorită la Casa Artelor <Dinu Lipatti>”, eveniment care celebrează cea de-a 93-a aniversare a celebrei soprane românce!

Virginia Zeani s-a născut la 21 octombrie 1925, în localitatea Solovăstru din Județul Mureș, iar acum locuiește în Statele Unite al Americii.

Timp de 25 de ani „Prima Donna Assoluta” a teatrului de Operă din Roma,  iubită și recunoscută internațional datorită unicității vocii sale, a interpretării și a prezenței scenice, Virginia Zeani este una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din secolul XX, care, alături de Maria Callas, se înscrie în galeria marilor interprete rossiniene.

„Legendara Virginia Zeani, sărbătorită la Casa Artelor <Dinu Lipatti>” continuă seria evenimentelor din Luna Muzicii Clasice la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, centru de excelență fondat și condus de către pianista și regizoarea Alice Barb, ce are ca scop promovarea culturii clasice românești, avându-l ca vârf de lance pe Dinu Lipatti, cel mai mare pianist român al tuturor timpurilor.

Evenimentul dedicat aniversării marii noastre soprane va debuta la ora 18.00, când va putea fi vizionată expoziția în aer liber „Povestea unei Legende – Virginia Zeani”.

La aceeași oră, publicul va putea asculta, în interiorul Casei Lipatti, arii și duete de o frumusețe nemuritoare, interpretate de-a lungul carierei sale în operele „Otello”, de G. Rossini, „Puritanii”, de V. Bellini, „Lucia de Lammermoor”, de G. Donizetti, „Aida”, de G. Verdi, „Traviata”, de G. Verdi.

La ora 19.00, cunoscuta realizatoare a postului Radio România Muzical, muzicolog dr. Luminița Arvunescu, va susține conferința cu titlul „Virginia Zeani – o viață, un mit”, ce va surprinde momentele de strălucire, grandoare și distincție ale sopranei născute în inima României.

De la ora 20.00, va avea loc recitalul extraordinar susținut de tenorul Mihai Urzicana și baritonul Alexandru Chiriac, artiști premianți ai Concursului Internațional L’assoluta Virginia Zeani Gran Prix of Romania 2018. Cei doi vor fi acompaniați de pianista Raluca Ouatu, iar repertoriul lor va cuprinde arii din operele „Evgheni Oneghin”, de P. I. Ceaikovski, „Elixirul dragostei”, de G. Donizetti, „Faust”, C. Gounod, „La Boheme”, de G. Puccini.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „DinuLipatti”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

Informații despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Partener media principal: Radio Romantic

 

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Centrul de Presă, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural

 

 

„Ciprian Porumbescu, povestea unei Balade” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”                         

Duminică, 14 octombrie 2018                                                                                                     

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită duminică, 14 octombrie 2018, la evenimentul extraordinar „Ciprian Porumbescu, povestea unei Balade” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, eveniment prilejuit de celebrarea a 165 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu.

Compozitor, violonist, teolog și mare patriot, Ciprian Porumbescu rămâne în istoria muzicii românești pentru muzicalitatea aparte a lucrărilor sale ce au ca teme folclorul autentic românesc, precum și tematici patriotice. Este recunoscut pentru opera ce îl va face celebru, „Balada pentru vioară și orchestră” prin care va cristaliza acest gen muzical, dar și pentru „Crai nou” –  prima operetă scrisă de un compozitor român. A compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire” şi imnul „Trei culori”.

„Ciprian Porumbescu, povestea unei Balade” continuă seria de evenimente de la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, centru de excelență în cultură, condus de către pianista și regizoarea Alice Barb, ce are ca scop promovarea culturii clasice românești, avându-l ca vârf de lance pe Dinu Lipatti, compozitor și pianist de geniu.

Evenimentul dedicat marelui compozitor va avea invitați pe măsură. Publicul este așteptat de la orele 17:00 pentru vizitarea Casei Lipatti, a expoziției „Ciprian Porumbescu. Balada unui patriot” și a expoziției despre viața și creația lui Dinu Lipatti.

Seara va continua cu proiecția filmului artistic biografic „Ciprian Porumbescu” în regia şi scenariul lui Gheorghe Vitanidis, producție a Studioul de Cinematografie București ce prezintă ultimii doisprezece ani din scurta viață a compozitorului. Povestea urmareste dragostea lui pentru Berta (Tamara Crețulescu), anii de studiu la Facultatea de Teologie de la Cernăuți unde Ciprian Porumbescu (Vlad Rădescu) şi foştii săi colegi fondează Arboroasa –  prima societate academică din Bucovina.

Din distribuția filmului mai fac parte: Sebastian Papaiani – Zaharia Voronca, colegul lui Ciprian, Toma Caragiu – colonelul imperial, Amza Pellea – profesorul Carol Miculi, Iurie Darie – profesorul Lazăr Nastasi de la Brașov.

La finalul proiecției, invitatul nostru special, actorul Vlad Rădescu, interpretul rolului titular va împărtăși publicului experiențele din timpul filmărilor și amintiri legate de colegii de platou.

Momentul culminant al serii va începe la orele 20:00 și va fi susținut de violonistul Alexandru Tomescu cu celebra sa vioară Stradivarius și pianista Sînziana Mircea.  Artiștii, care sunt invitați pentru a doua oară la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vor interpreta „Balada” lui Ciprian Porumbescu, precum și lucrări compuse de George Enescu, Dinu Lipatti și alți compozitori români.

Conceptul evenimentului „Ciprian Porumbescu, povestea unei Balade” aparține regizoarei Alice Barb.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Informații despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Informații despre eveniment:
https://www.facebook.com/events/267780137185031/

Partener media principal: Radio Romantic
Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Centrul de Presă, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural

 

1 Octombrie – Ziua Mondială a Muzicii

va deschide

Luna Muzicii Clasice la Casa Artelor „Dinu Lipatti”         

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită luni, 1 octombrie 2018, la evenimentul extraordinar „Ziua Mondială a Muzicii la Casa Artelor Dinu Lipatti”, eveniment prilejuit de celebrarea oficială, internațională, a Muzicii – limbajul universal al omenirii.

Lumea întreagă celebrează în fiecare an, la 1 octombrie, Ziua Internațională a Muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale, evoluția culturală a comunităților, schimbul de experiență și aprecierea numeroaselor valori estetice care ne îmbogățesc existența.

Pentru a duce la un alt nivel această sărbătoare alături de iubitorii muzicii clasice, Casa Artelor „Dinu Lipatti” decretează luna octombrie – Luna Muzicii Clasice! La sediul din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12, vor fi organizate săptămânal, pe tot parcursul lunii octombrie. Prin recitaluri, concerte, conferințe, întâlniri cu artişti, expoziţii și proiecții de filme vom celebra muzica românească și muzicienii români.

„Ziua Mondială a Muzicii la Casa Artelor Dinu Lipatti”, primul eveniment al lunii dedicate artelor muzicale, va debuta de la orele 19.00, cu vizionarea expoziției în aer liber “O istorie a muzicii clasice”.

De la aceeași oră, în Salonul de muzică al Casei Lipatti, va avea loc proiecția filmului documentar „Triptic – Călătorie melancolică – Constantin Brăiloiu, Clara Haskil, Dinu Lipatti”. Trei destine extraordinare, trei muzicieni români care au trait în Elveția, marcând prin creația lor arta secolului XX, a căror adevărată patrie a fost, de fapt, Muzica.

Regia și scenariul filmului sunt semnate de Ana Simon, iar ilustrația muzicală a fost realizată de Lector univ. dr. Irina Hasnaș, care va susține și un moment de prezentare a documentarului.

De la orele 20.00, tot în Salonul de muzică al Casei Lipatti, Mădălina Claudia Dănilă va susține un recital extraordinar de pian cu lucrări de D. Lipatti, G. Enescu, Bela Bartok, J.S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, J. Haydn, F. Chopin, A. Skriabin.

Șefă de promoție la Liceul de Artă din Brăila, unde a studiat la clasa Prof. Galina Matkovskaia, pianista Mădălina Claudia Dănilă a urmat cursurile de licență și master la Universitatea Națională de Muzică București și cursuri de măiestrie cu muzicieni reputați, precum Josu de Solaun, Roberto Russo, Lea-Yoanne Adam, Jean-Claude Pennetier. Din 2011, colaborează cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar în prezent este doctorand, anul III, la Universitatea Națională de Muzică din București.

Conceptul evenimentului „Ziua Mondială a Muzicii la Casa Artelor Dinu Lipatti” aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Informații despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Informații despre evenimnet: https://www.facebook.com/events/292577394900562/

Partener media principal: Radio Romantic
Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Centrul de Presă, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural

 

 

Lipatti, Ultimul Recital – Besançon, 16 septembrie 1950                      

Salonul de Muzică și Curtea Casei Artelor „Dinu Lipatti”                                                                          

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită duminică, 16 septembrie 2018, la evenimentul

extraordinar „Lipatti, Ultimul Recital – Besançon, 16 septembrie 1950”, prilejuit de împlinirea a 68 de ani de la cea din urmă apariție pe scenă a marelui pianist român Dinu Lipatti, memorabilul recital de la Palatul Justiției din localitatea franceză Besançon.

Evenimentul va debuta, de la orele 18.00, cu audiția înregistrării originale a programului muzical pe care Dinu Lipatti l-a interpretat în Sala Parlamentului. Banda originală, cu înregistrarea ultimului său recital din cadrul Festivalului de la Besançon, a fost descoperită abia în 1957 în arhiva Radio France. A fost publicată mai întâi în Statele Unite și Marea Britanie, apoi în Franța, cu un succes enorm.

Expoziția în aer liber „Recitalul de la Besançon, cântecul de lebădă al lui Dinu Lipatti” va spune, în imagini și text, povestea zilei de 16 septembrie 1950, rămasă în istoria muzicală drept una dintre cele mai tulburătoare dovezi ale genialității lui Dinu Lipatti, o mărturie a iubirii și a sacrificiului său pentru Marea Muzică.

De la orele 19.00, va avea loc proiecția documentarului „Ultimul recital”, realizat de regizorul şi producătorul francez Philippe Roger, peliculă selecţionată la Festivalul de Film Documentar Doucencourt de la Lyon. Pornind de la momentul Besançon 1950, filmul construiește retroactiv imaginea celui mai iubit pianist român din toate timpurile, prin mărturiile emoționante ale celor care l-au cunoscut și admirat.

„Am obținut mărturiile unora dintre cei mai apropiați discipoli ai lui Lipatti, pianistul Jacques Chapuis, auditori ai concertului, printre care Jacques Kreisler (președinte al Festivalului în 1950), biograful artistului, Grigore Bărgăuanu și fotograful Michel Meusy, cel care a imortalizat în imagini această secvență de luptă și grație. Am adăugat documente sonore radiofonice la fel de prețioase- muzică de Bach, Mozart, Schubert, Chopin și câteva fraze vorbite de artist în limba franceză, înainte și după Besançon” – Philippe Roger.

Proiecția filmului, în traducerea Irinei Margareta Nistor, va avea loc în Salonul de muzică al Casei Lipatti.

De la orele 20.00, tot în Salonul de muzică ce a aparținut familei Lipatti, pianista Mădălina Pașol va aduce un omagiu de suflet celui mai mare pianist român, interpretând o mare parte a lucrărilor cântate de acesta la Festivalul de la Besançon, în chiar ordinea aleasă, atunci, de Dinu Lipatti: Sonata pentru pian Nr. 8 în la minor, K.310, de Wolfgang Amadeus Mozart; Impromptu Nr. 2 în  Mi bemol Major și Impromptu Nr.3 în Sol bemol Major de Franz Schubert; Valsurile Nr. 3, Nr. 6, Nr. 7, Nr. 9 și Nr. 10 de Frédéric Chopin.

În mod firesc, finalul serii îl va reprezenta îndrăgita Corală în Sol Major „Jesu bleibet meine Freude”, a lui Johann Sebastian Bach – lucrarea de suflet a lui Dinu Lipatti, cu care a ales să își încheie ultimul său recital.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

Informații despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Informații despre evenimentul „Lipatti, ultimul recital – Besançon, 16 septembrie 1950”: https://www.facebook.com/events/405885613275264/

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Centrul de Presă, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural

 

 

„Zilele Limbii Române” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

 31 august – 2 septembrie 2018, orele 17.00 – 22.00

 

Concerte în aer liber ale Orchestrei Metropolitane Bucuresti, Orchestrei de Cameră Radio și Cameratei Elite Strings, cu programe muzicale exclusiv românești, conferințe, recitaluri de poezie și filme românești, expoziții și spectacole pentru copii – așa va fi celebrată Ziua Limbii Române la Casa Artelor „Dinu Lipatti”.

Ediția de anul acesta este dedicată cărturarului Aron Pumnul, poetului George Coșbuc și dramaturgului Barbu Șt. Delavrancea, unele dintre cele mai valoroase figuri din istoria și literatura română.

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită vineri, sâmbătă și duminică – 31 august, 1 și 2 septembrie, la evenimentul extraordinar „Zilele Limbii Române” la Casa Artelor Dinu Lipatti, prilejuit de Ziua Națională a Limbii Române.

Vineri, 31 august, de la orele 17.00, în Curtea Casei Lipatti va putea fi vizionată Expoziția „Aron Pumnul – 200 de ani de la naștere, George Coșbuc și Barbu Șt. Delavrancea – 100 de ani de la moarte”. Cele trei personalități, toate în strânsă legătură atât cu Marea Unire de la 1918, cât și cu istoria limbii române, vă vor fi prezentate în corelație cu evenimentele istorice la care au participat și pe care le-au influențat prin operele lor. Expoziția va fi accesibilă vizitatorilor pe întreg parcursul celor trei zile.

De asemenea, în același interval, în Curtea Casei Lipatti, copiii și oamenii mari vor putea să participle la ateliere de face painting tricolor.

De la orele 18.00, publicul va putea viziona documentarul “Mari Clasici: George Coșbuc”, film realizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în regia lui Vasile Stejerean, scenarist Lavinia Moldovan. Pe parcursul a 63 de minute, filmul oferă povestea vieţii ”Bardului de la Hordou”, în imagini însoţite de interviuri şi comentarii evocatoare ale prof.dr. Vasile Filip – Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” Bistriţa, prof. Sofia Harapașcu – Colegiul Naţional ”George Coşbuc” Năsăud și Dorel Someşan – custodele Muzeului Memorial ”George Coşbuc”.

De la orele 19.00, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va avea loc recitalul „Pianul cu poeme”, susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu, al cărui repertoriu cuprinde pagini de poezie și proza semnate George Coșbuc, Aron Pumnul, Mihai Eminescu, Barbu Șt. Delavrancea și lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Ioan Dobrinescu.

De la orele 20.00, pe scena din Curtea Casei Lipatti, Camerata Elite Strings și dirijorul Vincent Grüger vor susține un concert extraordinar, cu lucrări de George Enescu, Constantin Silvestri, Alfred Alessandrescu, Paul Constantinescu și Bela Bartok.

 Sâmbătă, 1 septembrie, de la orele 18.00, va fi proiectată prima parte a piesei de teatru “Hagi Tudose”, o adaptare după opera cu același nume a dramaturgului Barbu Șt. Delavrancea, producție din 1980 a Teatrului Național de Televiziune.

Regia este semnată de Silviu Jicman, iar din distribuție fac parte Constantin Rauțchi,  Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu,Tania Filip, etc..

De la orele 19.00, criticul literar Alex. Ștefănescu va susține, în Salonul de muzică al Casei Lipatti, conferința “Bătrânul dascăl și tânărul poet”, pe tema legăturii extrem de puternice dintre Mihai Eminescu și profesorul său, Aron Pumnul, în a cărui bibliotecă și sub a cărui influență, tânărul bibliotecar Mihai Eminovici avea să se transforme în poetul Mihai Eminescu. De asemenea, Alex. Ștefănescu va face o analiză a poeziei „La mormântul lui Aron Pumnul”, compusă în grabă de tânărul în vârstă de 16 ani la moartea profesorului său iubit.

Începând cu orele 20.00, Orchestra Metropolitană București, dirijată de Daniel Jinga, alături de soprana Silvia Micu și violonista Ana Ungureanu, vor susține, În Curtea Casei Lipatti, un concert extraordinar, de inspirație tradițională. În program vor fi lucrări semnate Dinu Lipatti,  Ciprian Porumbescu, Tiberiu Olah, Constantin Dimitrescu, George Grigoriu, Marțian Negrea, Gherase Dendrino și Tiberiu Brediceanu. Seara se va încheia în acordurile „Valurilor Dunării”, celebra compoziție a lui Iosif Ivanovici.

Duminică, 2 septembrie, de la orele 18.00, va fi proiectată cea de a doua parte a piesei de teatru „Hagi Tudose”, adaptare după opera omonimă a dramaturgului Barbu Șt. Delavrancea, iar de la orele 19.00, cei mici vor putea urmări timp de o oră spectacolul de teatru “Țărăncuța cea isteață”, în regia Claudiei Negroiu, povestea unei fete simple, de la ţară care, datorită isteţimii ei va ajunge împărăteasă. Spectacolul, de inspiraţie folclorică românească, se va juca în Salonul de muzică al Casei Lipatti. Din distribuție fac parte actorii Claudia Negroiu şi Dan Apăvăloaie.

Evenimentul „Zilele Limbii Române” se va încheia, de la orele 20.00, prin concertul extraordinar al Orchestrei de Cameră Radio, condusă de dirijorul Daniel Manasi, alături de violonistul Alexandru Marin, care vor oferi publicului un repertoriu muzical românesc de o deosebita frumusețe. În program se vor regăsi lucrări de Dinu Lipatti, Sigismund Toduţă, George Enescu, Sabin Drăgoi. Concertul va avea loc, de asemenea, în Curtea Casei Lipatti.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

Informații despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Informații despre evenimentul Zilele Limbii Române: https://www.facebook.com/events/1859985647420490/

Partener cultural: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural, Revista Marea Dragoste

 

Festivalul Mozartissimo  la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Ediția a II-a, 6 – 8 iulie 2018

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în parteneriat cu Opera Națională București și Asociația „Clasic e Fantastic” vă invită vineri, sâmbătă și duminică – 6, 7 și 8 iulie, la cea de a doua ediție a Festivalului Mozartissimo la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, un eveniment conceput de pianista și regizoarea Alice Barb atât pentru iubitorii maturi ai muzicii clasice, cât și pentru cei mici, abia inițiati în artele spectacolului.

Pe lângă expozițiile și filmele documentare pregătite, personalități culturale marcante și nume de referință ale scenei muzicale clasice românești vor trece pragul Casei Lipatti și îi vor încânta pe toți cei prezenți cu o serie de conferințe memorabile și recitaluri extraordinare, ce vor omagia creația și memoria lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Vineri, 6 iulie, de la orele 17.00 vor fi deschise cele două expoziții, „Viața și creația lui W. A. Mozart” – în aer liber și „Costume din operele lui Mozart”, expoziție realizată în parteneriat cu Opera Națională București, în interiorul Casei Lipatti. Expozițiile vor fi deschise pe tot parcursul evenimentului, între orele 17.00 – 22.00, iar în timpul vizitării lor veți putea audia compoziții semnate de Mozart, în interpretarea marelui nostru pianist Dinu Lipatti.

Orele 18.00 vor marca începutul proiecției de film „Viena lui Mozart”, al regizorului Marieke Schroeder, o producție austriacă din 2006, iar de la orele 19.00, Prof. Univ. Dr. Dan Dediu va susține conferința cu titlul „Scheme simbolice în operele lui Mozart și reflexiile lor muzicale”.

De la orele 20.00, pianistul Horia Mihail va susține Recitalul extraordinar „Pianul călător”. În program: Sonata nr. 9 în Re major, K. 311; Fantezia în re minor, K. 397; Sonata nr. 11 in La major, K. 331; Fantezia în do minor, K. 475; Sonata nr. 14 în do minor, K. 457.

Sâmbătă, 7 iulie, de la orele 18:00 va avea loc proiecția de film „Omul din spatele Marii Simfonii nr. 40” – regizor Tom Service, o producție BBC, Marea Britanie, urmată, de la orele 19.00, de Conferința “Voci românești în dialog cu creația mozartiană”, susținută de Lector Univ. Dr. Irina Hasnaș.

Cea de a doua seară a Festivalului Mozartissimo îi va aduce pe scena din Salonul de muzică al Casei Lipatti pe soprana Irina Iordachescu și pe baritonul Șerban Vasile, acompaniați, la pian, de Mădălina Florescu în Recitalul extraordinar „Culori mozartiene” – arii și duete din operele : „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni” și „Cosi fan tutte”  de W. A. Mozart.

Prima parte a programului de duminică, 8 iulie, va fi dedicată copiilor. Asociația „Clasic e fantastic” va prezenta, de la orele 18.00, în Salonul de Muzică, spectacolul pentru copii „Copilăria lui Mozart”, o poveste dintr-o lume plină de regi şi cavaleri, de trăsuri şi castele, care are loc în casa unor muzicieni din Viena, capitala Austriei, o locuinţă plină cu obiecte ciudate care se dovedesc a fi….instrumente muzicale. Casa aparţine, bineînțeles, familiei Mozart. Spectacolul muzical este adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 10 ani.

La orele 19.00, jurnalistul Marius Constantinescu îl va aduce, în fața publicului, pe Wolfgang Amadeus cel de dincolo de cortină, în conferința “Mozart din spatele etichetei”.

Festivalul Mozartissimo la Casa Artelor Dinu Lipatti se va încheia prin Recitalul extraordinar „Flautul fermecat – Mozart 100%”, al flautistului Ion Bogdan Ștefănescu și pianistei Verona Maier, cu un program din care vor face parte, printre altele, Sonata în sib major, KV 10; Andante în do major, KV 315; Sonata în sol major, KV 11 și Rondo din ”Mica serenadă” în sol major, KV 525.

Wolfgang Amadeus Mozart şi Johann Sebastian Bach au fost compozitorii aflaţi mereu în centrul muncii lui Dinu Lipatti, cel mai mare pianist român al tuturor timpurilor, care a cântat Mozart chiar înainte de a învăța să zâmbească. La vârsta de trei ani, tatăl său, Theodor Lipatti, l-a descoperit pe micul Dinu, un băiețel cu o privire foarte serioasă, așezat la pian și cântând, inimaginabil pentru anii săi, un menuet de Mozart pe care auzul său absolut îl memorase. Mama lui, Ana Lipatti, îl interpreta frecvent la pian.

Datorită unui document muzical extraordinar, de la ultimul recital al lui Dinu Lipatti – Besancon, Franța, 16 septembrie 1950 – , a rămas lumii întregi interpretarea inegalabilă a Sonatei nr. 8 în la minor, K 310 a lui Mozart, pe care o veți putea audia în timpul vizionării expozițiilor.

Pentru a onora puternica legătură între cei doi muzicieni, timp de trei zile, Casa Artelor „Dinu Lipatti” își va deschide complet ușile pentru public și va transforma serile de week-end într-o incursiune fascinantă în lumea muzicii clasice de anvergură.

Intrarea este liberă, in limita locurilor disponibile în Salonul de muzică.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Puteți face rezervări de luni până vineri, între orele 12.00 – 16.00, la numărul de telefon 031 425 25 63 si pe contul nostru de facebook.

Vă așteptăm cu drag!

Parteneri culturali: Opera Națională București, Asociația “Clasic e fantastic”

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Radio București, Jurnalul, Observator Cultural

 

Festivalul Iei la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

22-24 iunie 2018

Costume populare autentice, din colecția Muzeului Țăranului Român, Corul Regal, Corul Solemnis și Corala Bărbătească Armonia, Orchestra Metropolitană   Bucuresti, Orchestra de Cameră Radio și Camerata Elite, cu programe muzicale exclusiv românești, filme artistice românești și filme documentare despre tradițiile și obiceiurile românilor.

Vă oferim un Festival al Iei complex, ofertant, care celebrează, cu mândrie, în anul Centenarului Marii Uniri, portul național românesc.

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român și Ii Breaza de Anda Mănescu, vă invită vineri, sâmbătă și duminică – 22, 23 și 24 iunie, la Festivalul Iei, prilejuit de Ziua Internațională a Iei – 24 iunie, sărbătoare a portului românesc ce a devenit eveniment mondial, în această zi oameni din peste 50 de țări din întreaga lume îmbracând bluza tradițională românească.

Vineri, de la orele 17, în Salonul de muzică al Casei Lipatti se va deschide Expoziția de costume populare a Muzeului Țăranului Român, ce va putea fi vizitată pe tot parcursul evenimentului. În structura generală a patrimoniului muzeului, colecţia de costume ţărăneşti reflectă toate zonele etnografice ale ţării oferind posibilitatea atât specialiştilor, cât şi vizitatorilor de a cunoaşte evoluţia în timp a acestui gen al creaţiei ţărăneşti. 20 dintre costumele aflate în colecțiile Muzeului Țăranului vor putea fi admirate la Casa Artelor „Dinu Lipatti”.

Tot în Salonul de muzică și tot de la orele 17.00, veți putea urmări filme documentare despre tradițiile și obiceiurile românești: “Muntele Găina”, „Țara Moților”, „Costume populare din zona Moldovei” și “Regina Maria, prima femeie romantică, prima femeie modernă”.

În fiecare dintre cele trei seri, de la orele 18:00, în curtea Casei Lipatti vor rula filme artistice românești: “Dincolo de pod”, adaptare după romanul “Mara” de Ioan Slavici, în regia lui Mircea Veroiu – vineri, 22 iunie; “Pădureanca”, în regia lui Nicolae Mărgineanu – sâmbătă, 23 iunie; “Ciuleandra”, regizat de Sergiu Nicolescu – duminică, 24 iunie.

Orele 19.30 vor însemna, în fiecare seară, în curtea Casei Lipatti, startul Recitalurilor corale. Corul Solemnis – dirijat de Mircea Pădurariu, Corala Bărbătească Armonia – dirijată de Arhid.Lect.Univ.Dr. Ion Iulian Dumitru și Corul Regal, cu Andrei Stănculescu la pupitrul dirijoral, alături de pianistul Vlad Gînța vor interpreta piese precum „Sări, mândră”, de Sabin Păutza, „Sârba pe loc”, de Gheorghe Danga, „Ana Lugojana”, de Ion Vidu, „Sârba din câmpie”, de Constantin Romașcanu, „Iubesc femeia” (Suita interbelică), de Ioan Dobrinescu.

De la orele 20.30, pe scenă vor urca trei dintre cele mai valoroase orchestre camerale din România. Vineri, Camerata Elite și dirijorul Vincent Gruger, sâmbătă, Orchestra Metropolitană Bucuresti, dirijată de Daniel Jinga, alături de soprana Silvia Micu și violonista Ana Ungureanu și duminică, Orchestra de Cameră Radio, condusă de dirijorul Daniel Manasi, alături de violonistul Alexandru Marin vor oferi publicului un repertoriu musical românesc de o deosebita frumusețe. În program se vor regăsi lucrări de Dinu Lipatti, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Silvestri, Tiberiu Olah, Sigismund Toduță, Sabin Drăgoi.

Pe tot parcursul celor trei zile veți putea vedea, de asemenea, Expoziția în aer liber despre cămașa specifică satului nostru „Ia, brandul României – istorie și evoluție”.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Cel mai nou centru cultural al Capitalei, Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită, în a treia sa lună de existență, la un eveniment ce se înscrie,  deja, într-o tradiție – celebrarea, în anul Centenarului Marii Uniri, a reperelor culturale esențiale pentru identitatea națională: Festivalul „I Love Lipatti”, „Agnus Dei” – recital pascal, „Zilele Europei”, „Balada, un secol de muzică” – recital extraordinar Alexandru Tomescu, „Călin (file din poveste) la Casa Lipati” – 129 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag și bucurie, într-un sfârșit de săptămână vrăjit de Sânziene, la sărbătoarea universală a iei tradiționale românești!

Informații despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Informații despre Festivalul Iei: https://www.facebook.com/events/176750416336414/

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural, Revista Marea Dragoste

 

Călin (File din Poveste) de Mihai Eminescu

la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Recital extraordinar de muzică și poezie cu Daniela Nane și Ioana Maria Lupașcu

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor “Dinu Lipatti” vă invită vineri, 15 iunie, de la orele 19.00, la recitalul de muzică clasică și poezie „Călin (File din poveste) la Casa Artelor <Dinu Lipatti> ”, pentru a marca 129 de ani de la trecerea în nemurire a poetului nostru național Mihai Eminescu, la 15 iunie 1889. 

Actrița Daniela Nane va recita integral poemul ce are la bază basmul „Călin Nebunul și mitul Zburătorului”, acompaniată, la pian, de Ioana Maria Lupașcu, care va interpreta muzică clasică românească.

Conform tradiției pe care Casa Artelor „Dinu Lipatti” – condusă de regizoarea Alice Barb, o are încă de la înființare, de a marca prin evenimente tematice repere culturale esențiale pentru identitatea națională (Festivalul „I Love Lipatti”, „Agnus Dei” – recital pascal, „Zilele Europei”, „Balada, un secol de muzică” – recital extraordinar Alexandru Tomescu), dorim să acordăm atenția cuvenită acestei date cu o semnificație atât de importantă.

„Călin (file din poveste)”, poem ce se înscrie în tema de inspiraţie folclorică şi mitologică a creaţiei eminesciene, a apărut în revista „Convorbiri literare” în anul 1876.

Eminescu a preluat mitul Zburătorului, cunoscut şi sub numele de mitul erotic, din mitologia autohtonă, unde Zburătorul este o fantasmă care poate lua chipul unui tânăr frumos şi fermecător, sădind pentru prima oară iubirea în sufletul tinerelor fete.

Actriță a Teatrului Bulandra din 1995, Daniela Nane are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, pe scenă, în filme de lung metraj și de televiziune. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca, Ion Caramitru, Valeria Seciu sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. Cand spune versuri are șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost, la Academia Europea di Musica, Italia, studenta marelui pianist Lazar Berman. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. A fost invitată în Festivalul Mozart al Operei Brașov, în 2008 deschide  stagiunea camerală de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano, iar în 2012 concertează în sala Națiunilor Unite de la Geneva.

Recitalul de poezie și muzică va fi urmat de proiecția filmului documentar „Eminescu”.

Vă invităm, așadar, la Casa Artelor „Dinu Lipatti” din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12, casa genialului Lipatti, ce-l va găzdui, pentru o seară, pe genialul Eminescu. Vă așteptăm cu drag!

Parteneri media: Agerpres, Observator Cultural, București FM, Jurnalul.

 

Casa Artelor „Dinu Lipatti” găzduiește

Recitalul extraordinar „Balada, un secol de muzică”,

al violonistului Alexandru Tomescu,

interpretat la celebra vioară de patrimoniu național Stradivarius Elder-Voicu!

 

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 26 mai, de la orele 19.00, la Recitalul extraordinar „Balada, un secol de muzică”, susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Turneului Internațional Stradivarius.

Continuând seria evenimentelor care celebrează Centenarul Marii Uniri, dorind să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, Casa Artelor „Dinu Lipatti”,  cel mai nou centru cultural al Capitalei, condus de regizoarea Alice Barb, centru de excelență ce promovează artele clasice și cu precădere opera pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, aduce în fața publicului său proiectul „Balada, un secol de muzică”, un recital-eveniment, ce se va desfășura atât în Salonul de muzică al Casei Lipatti, cât și în curtea acesteia.

Programul recitalului va cuprinde lucrări de Dinu Lipatti, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Constantin C. Nottara, Mircea Chiriac, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu este obiect de Patrimoniu Național, CategoriaTezaur, iar denumirea sa originală este „Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702”. De la apariția sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F.Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) și, bineînțeles, a marelui violonist român Ion Voicu.

Din anul 2007 până în 2018, în urma unui concurs, vioara Stradivarius Elder-Voicu îi este încredințată violonistului Alexandru Tomescu. Prețiosul instrument  a devenit, de 11 ani, protagonistul Turneului Internațional Stradivarius, care anul acesta este găzduit și de Casa Artelor “Dinu Lipatti”.

Violonistul Alexandru Tomescu și-a desăvârșit studiile între 1995 si 1999, la Conservatorul din București, obținând burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah și Hermann Krebbers. A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Theatre des Champs-Elysees.

Pianista Angela Drăghicescu a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din București, în 2001 a obținut o bursă de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universității de Muzică din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurtunde. În 2012 a obținut titlul de Doctor în Muzică al Universității de Muzică din Texas, făcându-și debutul la Carnegie Hall, unde s-a întors, în 2017, pentru a prezenta premiera americană a sonatinei pentru vioară și pian a marelui pianist Dinu Lipatti.  În prezent ocupă funcția de profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama, Statele Unite ale Americii și este unul din acompaniatorii oficiali ai concursului George Enescu.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar recitalul va fi transmis, în direct, în curtea Casei Lipatti.

Vă așteptăm cu drag la încă un eveniment de excepție la Casa Artelor „Dinu Lipatti’’!

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Radio București FM, Jurnalul, Observator Cultural, Revista Marea Dragoste

 

Noaptea Muzeelor la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, cel mai nou centru cultural al orașului București, vă invită să petreceți o seară clasică în Casa Lipatti și în curtea acestui conac boieresc construit la începutul secolului XX de Petre Antonescu, unul dintre cei mai prolifici arhitecți ai Capitalei, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2018.

O seară în care, între orele 18.00 – 24.00 vă veți bucura de expoziții, recitaluri și proiecții de filme ce îl vor avea în centru pe Dinu Lipatti, cel mai mare pianist român al tuturor timpurilor, figură emblematică a culturii românești și europene.

Programul va începe la orele 18.00, în curtea Casei Lipatti, cu proiecția filmului „Sonată pentru omul bun”, de Ruxandra Țuchel, un portret emoţionant al celui care a fost pianistul, compozitorul şi pedagogul Dinu Constantin Lipatti.

De la orele 19.00 va începe, tot în curtea Casei Lipatti, Recitalul cvintetului de suflători BUCHAREST WINDS ENSAMBLE, alcătuit din Ioana Bălașa – flaut, Valentin Ghiță – oboi, Cristian Mancaș – clarinet, Cristian Buciumaș – fagot și Sorin Lupașcu – corn. Bucharest Winds Ensemble s-a bucurat, încă de la înființare, de atenția unor instituții muzicale importante. Filarmonica din Chișinău, Orchestra Națională Radio din București, Muzeul Național „George Enescu”, sunt doar o parte dintre partenerii alături de care ansamblul a concertat.

La orele 20.30 vor urca pe scena din curtea Casei Lipatti membrii cvartetului ARTMUSIK. Mioara Moroianu – vioara I, Emil Stegar – vioara II, Florin Matei – viola și Bogdan Popa – violoncel sunt patru dintre cei mai experimentați și talentați membri ai Filarmonicii “George Enescu“ din București. Aceștia au o bogată experiență instrumentală, mai ales camerală, ei făcând parte, de asemenea, din Orchestra de Cameră a Filarmonicii “George Enescu“ și din Orchestra de Cameră “Virtuozii din București“.

Programul celor două recitaluri va fi compus din lucrări semnate de Dinu Lipatti, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Doru Popovici, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn. Johann Strauss, Johan Sebastian Bach, Johannes Bhrams, Antonín Dvořák.

De la orele 22.00 va începe proiecția filmului „Le récital de Besançon” –  „Ultimul recital”, documentar al regizorului francez Philippe Roger, despre cel din urmă recital al lui Dinu Lipatti, cel de la Sala Parlamentului din orașul francez Besançon, unde sute de oameni au ascultat, înmărmuriți, cântecul de lebădă al marelui nostru pianist, care a dispărut dintre noi la vârsta cristică de 33 de ani.

Pe tot parcursul evenimentului, casa familiei Lipatti, în care au crescut Dinu și fratele său Valentin Lipatti –  strălucit diplomat, ambasador român la UNESCO, în care au cântat George Enescu, Clara Haskil și Corneliu Gheorghiu, vă va primi plină de lumină și căldură, cu expoziția „Dinu Lipatti – familia, profesorii, prietenii”, în timp ce în curte veți putea admira expozițiile „Dinu Lipatti – viața și opera” precum și „Istoria Casei Lipatti”.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Vă așteptăm cu drag!

Parteneri culturali: Muzeul Național al Literaturii Române, Electrecord

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, București FM, Observator Cultural, Jurnalul, Revista Marea Dragoste

 

Muzica Europei – Zilele Europei la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

11, 12 și 13 mai 2018

Symphactory Orchestra împreună cu dirijorul Tiberiu Soare, Camerata Regală dirijată de Daniel Jinga, pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, soprana Iulia Isaev, tenorul Alin Stoica, violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române – un regal în cinstea Zilei Europei, la Casa Artelor „Dinu Lipatti”.

 Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor Dinu Lipatti” – cel mai nou centru cultural al orașului București, vă invită timp de trei zile, în 11, 12 și 13 mai, la un eveniment de excepție care, sub titlul „Muzica Europei – Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti”, va reuni expoziții, conferințe, recitaluri și concerte, prilejuite de aniversarea Zilei Europei, din data de 9 mai. Evenimentul va fi structurat pe trei coordonate – Seara muzicii românești, Seara muzicii germane și austriece și Seara muzicii franceze și italiene.

Frumusețea și puterea muzicii ne vor aduce împreună, pentru a ne reaminti tuturor nu doar valorile care au stat la baza formării Uniunii Europene, ci și faptul că sărbătorim 100 de ani la Marea Unirea a românilor. De altfel, ziua de 9 mai are pentru noi o semnificație dublă, fiind data la care, în 1877, Adunarea Deputaților a proclamat independența de stat a României, prin vocea istoricului și omului politic Mihail Kogălniceanu.

Vineri, 11 mai, de la orele 19.00, vom avea onoarea de a fi gazda vicepreședintelui Academiei Române, domnul Răzvan Theodorescu, ce va susține conferința „Cele două Europe”, un studiu asupra evoluției spațiului european din punct de vedere istoric, politic, dar mai ales cultural.

Diversitatea etnică atat de caracteristică spațiului românesc vă va fi prezentată de Casa Artelor „Dinu Lipatti” prin recitalul extraordinar „România, mica Europă”, susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Programul va cuprinde creații semnate de compozitori români, basarabeni, de origine maghiară, germană dar și evreiască, program care îl va avea la loc de cinste pe marele compozitor și pianist Dinu Lipatti, figură emblematică a artei românești și europene.

Atât conferința cât și recitalul vor avea loc în Salonul de muzică al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Sâmbătă, 12 mai, de la orele 19.00, vă vom invita la primul concert în curtea casei lui Dinu Lipatti, în aer liber. Orchestra Camerata Regală, condusă de dirijorul Daniel Jinga, împreună cu violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, vor interpreta lucrări de W.A. Mozart, J.S. Bach, J. Haydn, J. Strauss și F. Kreisler.

Duminică, 13 mai, tot de la orele 19.00 și tot în curtea Casei Lipatti, Symphactory Orchestra sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, vor interpreta lucrări ale marilor compozitori francezi și italieni Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini și Jules Massenet. Soprana Iulia Isaev și tenorul Alin Stoica vor interpreta arii celebre din oprele „Carmen”, de Georges Bizet și „Faust”, de Charles Gounod, de la a cărui naștere se împlinesc, în 2018, 200 de ani.

Expoziția informativă „Uniunea Europeană – o istorie”, precum și expoziția de tablouri „Dinu Lipatti – familia, profesorii și prietenii” vor fi accesibile publicului nostru pe tot parcursul celor trei zile,  între orele 19.00 – 22.00.

Conceptul evenimentului „Muzica Europei – Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti” aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Vă așteptăm la sărbătoarea extraordinară a muzicii europene!

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Partener cultural: Muzeul Național al Literaturii Române

Parteneri media: B1 TV, România TV, Agerpres, Jurnalul, București FM, Observator Cultural

Zilele Shakespeare la Casa Artelor „Dinu Lipatti”,

în avanpremiera Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova

 

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă așteaptă pe 20, 21 și 22 aprilie la evenimentul „Zilele Shakespeare”, prilejuit de aniversarea a 454 de ani de la nașterea dramaturgului și cu poetului William Shakespeare.

„Muzica este hrana sufletului”, spunea marele Will. Spirit profund muzical, Dinu Lipatti avea același crez. De aceea, cu imensă onoare și bucurie, îl invităm pe Shakespeare în Casa Lipatti.

Timp de trei zile, începând orele 19.00, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, vor avea loc trei conferințe pe tema operelor shakespeariene, susținute de profesorul George Volceanov, directorul departamentului filologic al Facultăţii de Litere din Universitatea Spiru Haret și scriitorii Lucia Verona și Horia Gârbea, președintele Filialei București -Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.

Cei trei conferențiari vor prezenta, de asemenea, proiectul „Un Shakespeare pentru mileniul III”. Este vorba despre traducerea în limba română, în 16 volume, a operelor complete semnate W. Shakespeare, proiect ce va fi finalizat anul acesta, anul Centenarului Marii Uniri.

În Casa Artelor „Dinu Lipatti”, muzica și poezia se vor împleti pe ritmuri elisabetane, purtându-ne cu gândul către epoca de aur a Reginei Elisabeta I, către seratele muzicale și de teatru din sălile somptuoase ale castelului Windsor.

Vineri, vor recrea acea atmosferă solista Mădălina Petre și chitaristul Radu Vâlcu, prin recitalul de sonete și muzică „Din dragoste pentru Shakespeare” – al cărui program cuprinde lucrări compuse de John Dowland, Sir Arthur Somerwell, Thomas Morley.

Sâmbătă soprana Marta Sandu, tenorul Andrei Lazăr, pianista Mădălina Florescu, violonistul Cristian Balaș și actorul Cristian Iacob vor susține recitalul extraordinar „Shakespeare și Muzica”, ce va cuprinde arii din operele „Romeo și Julieta” de Sergei Prokofiev, „Macbeth”, „Otello” și „Falstaff” de Giuseppe Verdi, precum și cu unele dintre cele mai iubite sonete shakespeariene.

Duminică, 22 aprilie, în avanpremiera Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, actorul și regizorul Emil Boroghină, directorul fondator al festivalului, va susține recitalul extraordinar „Recitindu-l pe Shakespeare… Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori”.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Găsiți detalii despre eveniment și artiști pe pagina noastră oficială https://www.facebook.com/casadinulipatti/ .

Vă așteptăm cu drag!

Partener cultural: Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Radio București, Observator Cultural.

 

Agnus Dei la Casa Artelor „Dinu Lipatti ,

Recital Extraordinat de muzică Pascală, Ediția I

Primăria Municipiului Bucureşti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizează miercuri, 4 aprilie, de la orele 19.00,

Recitalul extraordinar de muzică sacră interconfesională „Agnus Dei”.
După deschiderea, în urmă cu două săptămâni, a celui mai nou centru cultural din Bucureşti – Casa Artelor „Dinu Lipatti” prin cea de a doua ediţie a Festivalului „I Love Lipatti”, Primăria Generală a Capitalei vă invită, în Săptămâna Mare, la un Recital de muzică pascală ortodoxă, catolică şi protestantă, ce va avea loc la sediul Casei Artelor „Dinu Lipatti”, din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12.
Soprana Renata Vari, mezzosoprana Maria Jinga şi pianista Mădălina Florescu vor interpreta arii şi duete din operele marilor compozitori Pietro Mascagni, Giuseppe Verdi, Alessandro Stradella, Giovanni Battista Pergolesi şi Johann Sebastian Bach. Ne vom bucura, împreună, de frumuseţea extraordinară a pieselor „Ave Maria”, „Iubi-te voi Doamne”, „Pieta Signore”, „Panis Angelicus” „Pie Jesu” din Requiem-ul lui Webber şi „Agnus Dei” din Requiem-ul de Verdi.
Seara se va încheia prin celebra compoziţie a lui J.S.Bach – coralul „Jesus bleibet meine freude”. „Iisus este bucuria mea” rămâne laitmotivul carierei lui Dinu Lipatti, fiind lucrarea prin care marele pianist român îşi incheia toate recitalurile.
Soprana Renata Vari este solistă a Operei Române Craiova. Cu un repertoriu vast, Renata Vari este favorită a publicului din Craiova şi nu numai, fiind îndelung aplaudată pentru calităţile sale vocale şi artistice în turneele anuale ale Operei craiovene din Franţa, Germania şi Italia.
Renata Vari are în repertoriu roluri precum Violetta din Traviata de Giuseppe Verdi, Mimi si Musetta din opera La Boheme de Giacomo Puccini, Contesa din Le nozze di Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, precum şi multe altele.
Mezzosoprana Maria Jinga a debutat la Opera Naţională Bucureşti în anul 2005, în rolul Rosina din „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini. Este câştigătoarea celei de-a II-a ediţii a Concursului Internaţional de Canto Maeştrii Artei Lirice, a câştigat Marele Premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclee Brăila, Medalia Academiei Lutece şi a fost finalistă a Concursului Internaţional George Enescu. În anul 2016 a fost distinsă cu premiul pentru Cea mai buna solistă lirică în cadrul Galei premiilor operelor naţionale.
Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală – dirijat coral şi secţia Interpretare muzicală – pian, a obţinut Diploma de formator „Train the Trainer”, iar în prezent este maestru corepetitor la Opera Naţională Bucureşti. A susţinut recitaluri de muzică de cameră în majoritatea centrelor culturale din Bucuresti şi din ţară. A fost distinsă, în anul 2008, cu Premiul de excelenţă aniversar oferit de Forumul Muzical Român.
Conceptul recitalului de muzică pascală „Agnus Dei” aparţine regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.
Vă aşteptăm cu drag în casa lui Dinu Lipatti, să ne umplem sufletele de pace şi speranţă, pentru a putea primi, cu inima curată, lumina Sfintelor Sărbători Pascale!

Parteneri media: B1 TV, Observator Cultural, Agerpres, Radio Bucureşti FM.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1845835265447325/
Facebook page: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Zilele Shakespeare la Casa Artelor „Dinu Lipatti”,

în Avanpremiera Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă așteaptă pe 20, 21 și 22 aprilie la evenimentul „Zilele Shakespeare”, prilejuit de aniversarea a 454 de ani de la nașterea dramaturgului și cu poetului William Shakespeare.

„Muzica este hrana sufletului”, spunea marele Will. Spirit profund muzical, Dinu Lipatti avea același crez. De aceea, cu imensă onoare și bucurie, îl invităm pe Shakespeare în Casa Lipatti.

Timp de trei zile, începând orele 19.00, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, vor avea loc trei conferințe pe tema operelor shakespeariene, susținute de profesorul George Volceanov, directorul departamentului filologic al Facultăţii de Litere din Universitatea Spiru Haret și scriitorii Lucia Verona și Horia Gârbea, președintele Filialei București -Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.

Cei trei conferențiari vor prezenta, de asemenea, proiectul „Un Shakespeare pentru mileniul III”. Este vorba despre traducerea în limba română, în 16 volume, a operelor complete semnate W. Shakespeare, proiect ce va fi finalizat anul acesta, anul Centenarului Marii Uniri.

În Casa Artelor „Dinu Lipatti”, muzica și poezia se vor împleti pe ritmuri elisabetane, purtându-ne cu gândul către epoca de aur a Reginei Elisabeta I, către seratele muzicale și de teatru din sălile somptuoase ale castelului Windsor.

Vineri, vor recrea acea atmosferă solista Mădălina Petre și chitaristul Radu Vâlcu, prin recitalul de sonete și muzică „Din dragoste pentru Shakespeare” – al cărui program cuprinde lucrări compuse de John Dowland, Sir Arthur Somerwell, Thomas Morley.

Sâmbătă soprana Marta Sandu, tenorul Andrei Lazăr, pianista Mădălina Florescu, violonistul Cristian Balaș și actorul Cristian Iacob vor susține recitalul extraordinar „Shakespeare și Muzica”, ce va cuprinde arii din operele „Romeo și Julieta” de Sergei Prokofiev, „Macbeth”, „Otello” și „Falstaff” de Giuseppe Verdi, precum și cu unele dintre cele mai iubite sonete shakespeariene.

Duminică, 22 aprilie, în avanpremiera Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, actorul și regizorul Emil Boroghină, directorul fondator al festivalului, va susține recitalul extraordinar „Recitindu-l pe Shakespeare… Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori”.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Găsiți detalii despre eveniment și artiști pe pagina noastră oficială https://www.facebook.com/casadinulipatti/ .

Vă așteptăm cu drag!

Partener cultural: Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Radio București, Observator Cultural.