Festivalul Iei, Ediția I

22-24 iunie 2018

 

Costume populare autentice, din colecția Muzeului Țăranului Român, Corul Regal, Corul Solemnis și Corala Bărbătească Armonia, Orchestra Metropolitană Bucuresti, Orchestra de Cameră Radio și Camerata Elite, cu programe muzicale exclusiv românești, filme artistice românești și filme documentare despre tradițiile și obiceiurile românilor.

Vă oferim un Festival al Iei complex, ofertant, care celebrează, cu mândrie, în anul Centenarului Marii Uniri, portul național românesc.

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român și Ii Breaza de Anda Mănescu, vă invită vineri, sâmbătă și duminică – 22, 23 și 24 iunie, la Festivalul Iei, prilejuit de Ziua Internațională a Iei – 24 iunie, sărbătoare a portului românesc ce a devenit eveniment mondial, în această zi oameni din peste 50 de țări din întreaga lume îmbracând bluza tradițională românească.

Vineri, de la orele 17, în Salonul de muzică al Casei Lipatti se va deschide Expoziția de costume populare a Muzeului Țăranului Român, ce va putea fi vizitată pe tot parcursul evenimentului. În structura generală a patrimoniului muzeului, colecţia de costume ţărăneşti reflectă toate zonele etnografice ale ţării oferind posibilitatea atât specialiştilor, cât şi vizitatorilor de a cunoaşte evoluţia în timp a acestui gen al creaţiei ţărăneşti. 20 dintre costumele aflate în colecțiile Muzeului Țăranului vor putea fi admirate la Casa Artelor „Dinu Lipatti”.

Tot în Salonul de muzică și tot de la orele 17.00, veți putea urmări filme documentare despre tradițiile și obiceiurile românești: „Muntele Găina”, „Țara Moților”, „Costume populare din zona Moldovei” și „Regina Maria, prima femeie romantică, prima femeie modernă”.

În fiecare dintre cele trei seri, de la orele 18:00, în curtea Casei Lipatti vor rula filme artistice românești: „Dincolo de pod”, adaptare după romanul „Mara” de Ioan Slavici, în regia lui Mircea Veroiu – vineri, 22 iunie; „Pădureanca”, în regia lui Nicolae Mărgineanu – sâmbătă, 23 iunie; „Ciuleandra”, regizat de Sergiu Nicolescu – duminică, 24 iunie.

Orele 19:30 vor însemna, în fiecare seară, în curtea Casei Lipatti, startul Recitalurilor corale. Corul Solemnis – dirijat de Mircea Pădurariu, Corala Bărbătească Armonia – dirijată de Arhid.Lect.Univ.Dr. Ion Iulian Dumitru și Corul Regal, cu Andrei Stănculescu la pupitrul dirijoral, alături de pianistul Vlad Gînța vor interpreta piese precum „Sări, mândră”, de Sabin Păutza, „Sârba pe loc”, de Gheorghe Danga, „Ana Lugojana”, de Ion Vidu, „Sârba din câmpie”, de Constantin Romașcanu, „Iubesc femeia” (Suita interbelică), de Ioan Dobrinescu.

De la orele 20.30, pe scenă vor urca trei dintre cele mai valoroase orchestre camerale din România. Vineri, Camerata Elite și dirijorul Vincent Gruger, sâmbătă, Orchestra Metropolitană Bucuresti, dirijată de Daniel Jinga, alături de soprana Silvia Micu și violonista Ana Ungureanu și duminică, Orchestra de Cameră Radio, condusă de dirijorul Daniel Manasi, alături de violonistul Alexandru Marin vor oferi publicului un repertoriu musical românesc de o deosebita frumusețe. În program se vor regăsi lucrări de Dinu Lipatti, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Silvestri, Tiberiu Olah, Sigismund Toduță, Sabin Drăgoi.

Pe tot parcursul celor trei zile veți putea vedea, de asemenea, Expoziția în aer liber despre cămașa specifică satului nostru „Ia, brandul României – istorie și evoluție”.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Cel mai nou centru cultural al Capitalei, Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită, în a treia sa lună de existență, la un eveniment ce se înscrie,  deja, într-o tradiție – celebrarea, în anul Centenarului Marii Uniri, a reperelor culturale esențiale pentru identitatea națională: Festivalul „I Love Lipatti”, „Agnus Dei” – recital pascal, „Zilele Europei”, „Balada, un secol de muzică” – recital extraordinar Alexandru Tomescu, „Călin (file din poveste) la Casa Lipati” – 129 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag și bucurie, într-un sfârșit de săptămână vrăjit de Sânziene, la sărbătoarea universală a iei tradiționale românești!

Informații despre Casa Artelor „Dinu Lipatti”: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Informații despre Festivalul Iei: https://www.facebook.com/events/176750416336414/

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Jurnalul, Radio București FM, Observator Cultural, Revista Marea Dragoste