La Aniversară la Casa Artelor Dinu Lipatti
Ediția a III-a
Carmen Petra-Basacopol
Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 6 noiembrie 2021, de la orele 18:00, să o sărbătorim pe distinsa compozitoare și profesoară Carmen Petra-Basacopol cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 95 de ani, la cea de-a III-a Ediție a Programului „La Aniversară …”, Eveniment ce va avea loc în Salonul de Muzică.
Programul „La Aniversară…” a fost creat de pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti în anul 2018, din dorința de a celebra marile personalități ale Culturii române la ceas aniversar. În cadrul Programului „La Aniversară…”, au fost sărbătorite la Casa Lipatti celebra soprană Virginia Zeani (2018) și renumitul critic muzical și realizator de emisiuni de radio și de televiziune, regretata Luminița Constantinescu (2019).
Carmen Petra-Basacopol s-a născut la Sibiu în anul 1926 și a absolvit Facultatea de Filosofie și Conservatorul Ciprian Porumbescu din București, cu diploma de merit (1956). În România, a beneficiat de îndrumarea excepționalilor profesori Mihail Jora, Theodor Rogalski, Paul Constantinescu, iar mai apoi și-a completat studiile în Germania, cu prilejul cursurilor de vară de la Darmstadt. În anul 1975 a obținut titlul de Doctor în muzicologie la Universitatea Sorbonne din Paris. A fost profesor atât la Universitatea de Muzică din București cât și la Conservatorul Regal din Rabat (Maroc), iar în ultima perioadă la Universitatea Spiru Haret din București.
Carmen Petra-Basacopol a scris 146 de opusuri în diferite genuri: muzică de cameră instrumentală, vocală, corală, simfonică, vocal-simfonică, opt concerte instrumentale, patru balete, două opere. De-a lungul timpului, a câștigat multe premii naționale și internaționale și a fost colegă de generație cu renumiții profesori și compozitori Aurel Stroe, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Theodor Grigoriu, Tiberiu Olah, toți fiind preocupați de valorificarea creației lui George Enescu, a celor mai profunde semnificații ale operei Maestrului.
Așadar, sâmbătă, 6 noiembrie 2021, de la orele 18:00, vă invităm în Salonul de Muzică al Casei Lipatti să o sărbătorim pe distinsa muziciană Carmen Petra-Basacopol la împlinirea a 95 de ani, alături de dumneavoastră, publicul nostru drag, și de invitații renumitei profesoare și compozitoare. Evenimentul va fi deschis de Lect. Univ. Dr. Irina Hasnaș care va susține Conferința intitulată „Dintr-un secol de viață”, despre personalitatea complexă și trăsăturile dominante ale creației compozitoarei în care regăsim etosul românesc, specific şcolii de compoziţie fondată de Maestrul George Enescu.
În continurea serii, în Salonul de Muzică, va avea loc Recitalul Extraordinar de Lieduri de Carmen Petra-Basacopol susținut de artiștii invitați ai Casei Lipatti, soprana Mihaela Stanciu, mezzosoprana Claudia Codreanu, baritonul Valentin Vasiliu și pianista Inna Oncescu. Programul cuprinde lieduri din toate perioadele de creație ale compozitoarei.
Lect. Univ. Dr. Irina Hasnaș a fost timp de trei decenii – până în anul 2014, realizator de emisiuni la Redacția Muzicală a Radiodifuziunii Române. În anul 2000, a obținut titlul de Doctor în Muzicologie, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca, având ca temă generală „Creația românească între anii 1940 și 2000”. A publicat articole și studii de specialitate în diverse reviste precum „Muzica”, „Actualitatea Muzicală”, „Arc”, „România Literară”. A susținut cursuri în câteva dintre cele mai importante universități din Statele Unite ale Americii.
Soprana Mihaela Stanciu a absolvit Conservatorul din Bucureşti şi este solistă a Operei Naţionale Bucureşti din anul 1994. A interpretat mai multe roluri de primă importanţă în străinătate, printre care Pamina şi Prima Doamnă din „Die Zauberflöte” („Flautul fermecat”) de Wolfgang Amadeus Mozart; Nannetta din „Falstaff” de Giuseppe Verdi; Frasquita din „Carmen” de Georges Bizet; Leila din „Les Pêcheurs de perles” („Pescuitorii de perle”) de Georges Bizet; Lucia din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti. De-a lungul carierei, a colaborat cu Opera Braşov, Opera Națională Română din Timişoara, Opera Națională Română din Iaşi, Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați, Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanța, filarmonicile din Bucureşti, Timişoara, Constanța, Braşov, Orchestra Națională Radio și a obținut numeroase premii.
Soprana Yolanda Constantinescu este artist liric și regizor de teatru muzical (operă și operetă). Activitatea interpretativă în calitate de artist liric cuprinde spectacole de operă și operetă, concerte vocal-simfonice, recitaluri de arii și lieduri în țară și în străinătate: Itallia, Austria, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Cehia, Grecia, Japonia, Elveția, Ungaria, Bulgaria, Rusia. A participat la cursurii internaționale de specilizare și măiestrie (canto și regie) coordonate de: Edith Wiens, Julia Hamari, Siegfried Jerusalem, Peter Wilson, Jane Irwin, Sylvia Greenberg, precum și de Wilma Vernocchi, Inge Borkh, Beate Bosshart – Mumme, Gwynne Geyer, Andrei Șerban, Peter Brook.
Baritonul Valentin Vasiliu este solist al Operei Naţionale Bucureşti din anul 2011. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a studiat timp de patru semestre tehnică vocală la The Catholic University of America din Washington. Valentin Vasiliu a debutat cu rolul Schaunard din „La Bohème” de Giacomo Puccini la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, în anul 1990, şi a colaborat, de-a lungul carierei, cu Filarmonici din Europa, SUA şi Extremul Orient, precum şi cu Wiennerkammeroper, New York National Opera, West Palm Beach Opera, Opera Las Vegas, Carnegie Hall, Washington Opera. De asemenea, a fost maestru de cor şi a condus o orchestră de instrumente cu coarde în şcoli din Las Vegas.
Pianista Viorela Ciucur este conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Doctor în Muzicologie. Activitatea sa artistică cuprinde recitaluri de pian solo şi muzică de cameră – la Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Naţional de Artă – şi concerte cu orchestră, în Bucureşti şi în multe oraşe din ţară. A participat la festivaluri internaţionale și a realizat turnee în Europa, în SUA şi Canada. Este invitată în jurii de concursuri internaționale, a publicat patru cărţi şi a prezentat comunicări la conferințe internaționale de specialitate.
Directorul Programului „La Aniversară … la Casa Artelor Dinu Lipatti” este pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.
Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să facă dovadă administrării serului prin prezentarea certificatului verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților.
Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea
https://www.iabilet.ro/bilete-la-aniversara-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-a-iii-a-69001/
la prețurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online.
Și de la Casa Artelor Dinu Lipatti din Bd. Lascăr Catargiu 12, sector 1.
Prețul biletelor la sediul Casei Lipatti este:
Salonul mare de muzică – 20 lei
Salonul mare de muzică – Preț redus pentru copii, elevi, studenți și pensionari – 10 lei
Salonul mic – 15 lei
Salonul mic – Preț redus pentru copii, elevi, studenți și pensionari – 8 lei
Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Trasport București.