Lipatti Special, Ediția a VIII-a

23 februarie 2020

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, organizează duminică 23 februarie 2020, între orele 18:00-21:00, a VIII-a ediție a programului LIPATTI SPECIAL, de Ziua Dragobetelui.

Programul lunar socio-cultural LIPATTI SPECIAL, susținut și finanțat de Primăria Municipiului București, este un program de incluziune socială, unic în România, dedicat persoanelor de toate vârstele, din tot spectrul de dizabilități, precum și însoțitorilor acestora.

Prin programul socio-cultural LIPATTI SPECIAL, invitații Casei Artelor „Dinu Lipatti” se întâlnesc și socializează cu artiști excepționali, cu mari personalități ale culturii române, într-un spațiu elegant, încărcat de istorie, în inima Capitalei. Astfel, de-a lungul celor șapte ediții am reușit să creăm o tradiţie şi o legătură de prietenie între gazde, artişti şi public, un loc de întâlnire unde spaţiul cald şi prietenos a fost pregătit de fiecare dată pentru nevoile lor, şi unde cultura nu este un privilegiu ci un drept al tuturor oamenilor care iubesc Arta şi care au nevoie de ea. În anul 2019, peste 500 de persoane cu nevoi speciale, dintre care aproximativ 300 de copii, precum și însoțitorii acestora au beneficiat de programul de incluziune socială LIPATTI SPECIAL.

Seara dedicată iubirii va începe de la orele 18:00, în Curtea și în Saloanele Casei Lipatti, unde oaspeții noștri vor vedea Expoziția specială intitulată „Dragobetele, un simbol românesc al iubirii”, dar și pe cele permanente „Dinu Lipatti – viața și opera”, „Familia Lipatti și prietenii”. De asemenea, invitații noștri vor avea ocazia să asculte Înregistrări celebre din creația marilor compozitori români și să participe la Atelierele de creație realizate de artiștii de la Art Time Atelier pe teme de iubire. De asemenea, în Salonul de Muzică, va fi proiectat filmul „Un surâs în plină vară” (1963), în regia lui Geo Saizescu. Din distribuție fac parte actori excepționali: Draga Olteanu Matei, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Melania Cârje, Dumitru Furdui, Rodica Mandache, Florina Luican și George Constantin.

De la ora 19:30, în Salonul de Muzică, va avea loc Recitalul Extraordinar de muzică și  poezie populară românească de dragoste, culeasă de actrița Irina Movilă din lirica populară, având ca temă principală dragostea, pornind de la descântec până la blestem și de la rugăciune până la declarația de iubire. Soprana și violonista Lorena Sanda va asigura acompaniamentul muzical al serii cu momente de muzică românească de inspirație folclorică.

Actrița Irina Movilă a absolvit în 1991 Academia de Teatru și Film, la clasa profesorului Mircea Albulescu, de-a lungul carierei interpretând roluri celebre și deosebit de complexe atât pe scena marilor teatre din țară și din străinătate, cât și în fața camerei de filmat. A primit nominalizări și premii: „Cea mai bună actriță” la Festivalul Lumilor Latine, la Arcachonn, Franța, „Cea ma bună actriță” la Festivalul de film de la Geneva, „Cea mai valoroasă speranță a cinematografului european”.

Soprana și violonista Lorena Sanda a absolvit în anul 2019 Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzica din București, la secția canto clasic. În prezent, este masteranda în anul I, la aceeași Universitate. De-a lungul timpului, portofoliul artistic a fost îmbogățit prin colaborările pe care le-a avut instituții de referință precum Opera Națională București, în cadrul Studioului Experimental „Ludovic Spiess”, Teatrul Național București, Opera Comică pentru Copii și cu Muzeul Municipiului București.

Conceptul programului „Lipatti Special” aparţine pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul Fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Informaţii despre Casa Artelor „Dinu Lipatti” găsiţi pe Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

Parteneri: DGASPC Sector 1, DGASPC Sector 2, Asociația Ridică-te și Umblă

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Jurnalul.