Lipatti Special, Ediția a XIII-a de Ziua Unirii Principatelor Române

Programul „Lipatti Special”, Ediția a XIII-a la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Eveniment cultural online transmis în direct,

 cu Traducere în limbaj mimico gestual

 

 

Casa Artelor „Dinu Lipatti” deschide în acest an Programul „Lipatti Special” dedicat persoanelor cu nevoi speciale și însoțitorilor acestora realizând, în Premieră, Evenimente culturale cu Traducere în limbaj mimico-gestual transmise în direct din Salonul de muzică al Casei Lipatti, pe pagina noastră de Facebook

Prima întâlnire Online este sâmbătă – 23 ianuarie – de la orele 19:00, la cea de-a XIII-a Ediție a Programului „Lipatti Special”, de Ziua Unirii Principatelor Române.

Respectând toate măsurile sanitare impuse, Casa Artelor „Dinu Lipatti” își continuă Misiunea culturală și vine în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale precum și însoțitorilor acestora desfășurând un Program cultural lunar, oferindu-le acces gratuit la Artă și Cultura. Programul socio-cultural „Lipatti Special” este unic în România, fiind finanțat de Primăria Municipiului București și realizat de Casa Artelor „Dinu Lipatti” încă din anul 2019, la inițiativa pianiste și regizoarei Alice Barb.

Așadar, la împlinirea a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859, Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită să celebrăm acest important moment istoric, prima etapă în crearea statului unitar român modern, urmărind în direct sâmbătă – 23 ianuarie – începând cu orele 19:00, Conferința „Unirea lui Alexandru Ioan Cuza și lecțiile ei pentru românii de azi” susținută de istoricul Adrian Cioroianu, Conferință ce va fi tradusă simultan în limbaj mimico-gestual.

Adrian Cioroianu este doctor în istorie, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București și fost Ambasador la UNESCO. Este realizatorul unor emisiuni cu tematică istorică difuzate de TVR, între care „Ciocnirea civilizațiilor” sau „5 minute de istorie”. Dintre volumele publicate, amintim „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (2005), „Geo-politica Matioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordinde mondială” (2009) și „Epoca de aur a incertitudinii” (2011).

Seara va continua cu Recitalul Extraordinar de Muzică veche românească „Omule! Pomule!” susținut de Grupul vocal-instrumental Truverii, cu un program conținând superbe Cântece vechi culese  din repertoriul folcloric din toate regiunile țării: „Cântec de leagăn”, „Paparudă”, „Până când nu te iubeam”, „Omule! Pomule!” și alte bijuterii muzicale românești. De asemenea, versurile pieselor alese vor fi traduse simultan în limbaj mimico-gestual.

Grupul vocal-instrumental „Truverii” este un grup de muzică medievală și tradițională ce prezintă publicului român muzica veche românească și europeană, concertele sale oferind bucuria muzicală de odinioară,  recuperând și redescoperind diversitatea culturală în cadrul identității spirituale europene. Apărută în 2002 ca o trupă din cadrul Companiei de Artă STUDIO 24, din programul Curtea Comedianţilor, conceptul actualului grup Truverii – datează din 1992 de la prima ediție a Festivalului de Artă Medievală de la Sighișoara.

Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 23 ianuarie 2021, de la orele 19:00, să celebrăm Unirea Principatelor Române și să fim împreună la cea de-a XIII-a Ediție a Programului socio-cultural „Lipatti Special”, tradus în premieră în limbaj mimico-gestual și transmis în direct din Salonul de muzică al Casei Lipatti, pe pagina noastră de Facebook.

Conceptul evenimentului „Lipatti Special Ediția a XIII-a” aparține Directorului fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, Alice Barb.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural.