Omagiu lui Mihai Eminescu, Ediție Online

14 iunie 2020

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită duminică, 14 iunie 2020, de la orele 17:00, pe paginile noastre de Facebook, YouTube și Instagram la evenimentul „Omagiu lui Mihai Eminescu la 131 de ani de la trecerea în eternitate” Ediție Online.

„Luceafărul poeziei româneşti“ sau „poetul nepereche“, așa cum a fost supranumit Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850 – d. 15 iunie 1889), este cel mai important reprezentant al romantismului din literatura română, un remarcabil erudit şi militant activ pentru dreptul la existenţa naţională a poporului român. Jurnalist, prozator, dramaturg şi gânditor, membru post-mortem al Academiei Române, poetul național Mihai Eminescu este acel spirit universal la care aspirau renascentiștii, surprinzând în scrierile sale literare și jurnalistice atât esența culturii, a tradiției romanești, cât și problemele societății.

„Ceea ce a fost absolut specific destinului sãu s-a legat însã de lumea de acasã, de împrejurãrile unei istorii particulare, de spiritul profund al unui neam. Cãci Eminescu a dorit și a izbutit o fuziune unicã în felul ei cu timpul și spațiul românesc, luând asuprã-și crucea unei misiuni de o covârșitoare însemnãtate, aceea de a ști și de a reprezenta adevãrul integral al unei istorii și al unui spirit.”, scria Zoe Dumitrescu Bușulenga în cartea „Eminescu – viața”, apărută în anul 2015 la Editura Nicodim Caligraful a Mănăstirii Putna.

Prin programele și proiectele sale, Centrul Cultural de Excelență Casa Artelor „Dinu Lipatti” omagiază cultura națională, universală și personalitățile care au marcat istoria omenirii.

Așadar, Duminică vă invităm să urmăriți în Premieră Online Recitalul Omagiu de poezie și muzică românească „Eminescu – Enescu – Lipatti” susținut de actorul Adrian Titieni și pianistul Horia Maxim. Evenimentul a avut loc la 1 decembrie 2018 cu ocazia „Centenarului Marii Uniri”, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, iar acum datorită digitalizării activității Centrului Cultural de Excelență Casa Artelor „Dinu Lipatti” avem posibilitatea să oferim publicului nostru acest Recital Extraordinar.

Programul cuprinde versuri alese din creația eminesciană – „Cu gânduri și cu imagini”, „Cu mâine zilele-ți adaogi”, „Mitologicale”, „Glossă”, „Odă în metru antic”, „Rugăciune” și „Numai poetul”,  învăluite de minunata muzică creată de George Enescu – „Toccatta” din „Suita op. 10” , „Sarabande” din „Suita op. 10”, „Preludiu” din „Suita în stil vechi”, „Bourée” din „Suita op. 10” și Dinu Lipatti – „Sonatina pentru mâna stângă”.

Actorul Adrian Titieni a jucat în producții cinematografice celebre, printre care „Moartea Domnului Lăzărescu”, „Poziția copilului”, „Ana, Mon Amore”, „Tinerețe frântă”, precum și în numeroase spectacole de teatru de mare succes. A obținut numeroase premii, printre care „Premiul pentru cel mai bun actor” pentru interpretarea personajului Doctorului Crișan din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții” la Premiile Gopo.

Pianistul Horia Maxim este considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai generației actuale oferind publicului interpretări de mare anvergură pianistică. A fost invitatul Casei Lipatti  pentru a promova muzica scrisă de Dinu Lipatti în cadrul evenimentelor: Festivalul „I love Lipatti”, Festivalul Internațional Meridian, „Centenatul Marii Uniri”.

Vă invităm să ne bucurăm împreună de un Eveniment de excepție prin care omagiem personalitatea marelui poet Mihai Eminescu și să ascultăm împreună poezie și muzică de geniu!

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Jurnalul