Omagiu Mihail Jora. Semicentenar la Casa Artelor Dinu Lipatti

„Omagiu Mihail Jora. Semicentenar la Casa Artelor Dinu Lipatti”

în Premieră Online pe pagina noastră de Facebook

 

Casa Artelor Dinu Lipatti îl omagiază pe compozitorul, pianistul, profesorul și dirijorul Mihail Jora, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la trecerea sa în eternitate, și vă invită să urmăriți Recitalul Extraordinar „Jora – Lipatti – Silvestri” susținut de pianistul Viniciu Moroianu, în cadrul Evenimentului „Omagiu Mihail Jora. Semicentenar la Casa Artelor Dinu Lipatti”, sâmbătă – 15 mai 2021 – de la orele 19:00, în Premieră Online pe pagina noastră de Facebook.

Unul dintre cei mai importanți mentori și prieteni ai Legendarului Dinu Lipatti, Maestrul Mihail Jora (n. 2 august 1891, Roman, Neamț – d. 10 mai 1971, București) a fost membru titular al Academiei Române și membru fondator al Societății Compozitorilor Români, profesor și rector al Academiei Regale de Muzică din București şi primul director muzical al Radiodifuziunii Române. Înzestrat cu o inteligenţă artistică remarcabilă, Mihail Jora este, alături de George Enescu, personalitatea care a dominat viaţa muzicală românească a primei jumătăţi a secolului al XX-lea, creația sa de excepție fiind recunoscută și premiată atât în țară cât și în străinătate. Reputat profesor, Mihail Jora a fost mentorul unor muzicieni de geniu din secolul al XX-lea, printre care îi amintim pe marele nostru pianist și compozitor Dinu Lipatti și pe cunoscutul compozitor, pianist și dirijor, Constantin Silvestri. Cei doi mari muzicieni, ale căror creații sunt incluse în Recital alături de compozițiile profesorului lor, au avut o relație de respect profund și prietenie cu Maestrul lor. Constantin Silvestri, cu o carieră internațională impresionantă și important promotor al creației colegilor săi de generație, a studiat compoziția cu Mihail Jora, la Conservatorul din București, iar Legendarul Dinu Lipatti a urmat cursurile de pian, solfegiu și armonie, legătura dintre profesor și discipol fiind profundă și de durată. Între cele două personalități muzicale ale secolului al XX-lea, Dinu Lipatti și Mihail Jora, a existat și o interesantă corespondență publicată în Volumul I intitulat „Scrisori”, apărut în cadrul Colecției „Esențial” a Casei Artelor, colecție inițiată de pianista și regizoarea Alice Barb.

Așadar, vă invităm sâmbătă, 15 mai 2021, de la orele 19:00 să urmărim împreună Recitalul Extraordinar „Jora – Lipatti – Silvestri” susținut de pianistul Viniciu Moroianu, un Recital al dialogului dintre generații al Maestului Mihail Jora cu discipolii săi, Dinu Lipatti și Constantin Silvestri, în program fiind incluse lucrări semnate de cei trei compozitori. Recitalul a fost înregistrat în Salonul de Muzică al Casei Lipatti în data de 10 mai 2021, atunci când         s-au împlinit 50 de ani de la trecerea în eternitate a Maestrului Mihail Jora, și va transmis în Premieră online pe pagina noastra de Facebook.

Viniciu Moroianu este pianist concertist și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică București. Are o bogată activitate concertistică și a fost distins cu premii în competiti̦i nati̦onale și internati̦onale de pian, precum Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România în 1981, pentru interpretarea „Sonatei a treia pentru pian” de George Enescu, și Premiul Fundati̦ei „Dinu Lipatti” din București în 1992, pentru restituirea și prezentarea în concert a „Fanteziei op. 8” de Dinu Lipatti. In anul 2005, a obti̦nut titlul de Doctor în Muzică cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”.

Conceptul Evenimentului „Omagiu Mihail Jora. Semicentenar la Casa Artelor Dinu Lipatti” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural