Omagiu Sergiu Celibidache la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti în parteneriat cu Fundația „Sergiu Celibidache” organizează evenimentul „Omagiu Sergiu Celibidache” în data de 1 iulie 2022, de la orele 19:00, pentru a-l celebra pe marele muzician român, dirijor, compozitor, teoretician și profesor, născut pe 28 iunie/11 iulie 1912 , Roman, Neamț, România, de la a cărui naștere se împlinesc 110 ani.

Casa Artelor Dinu Lipatti își continuă misiunea culturală prin promovarea personalităților muzicii clasice, care au contribuit la renumele Artei și Culturii românești și au promovat-o la nivel mondial, o astfel de personalitate fiind și marele dirijor Sergiu Celibidache, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari dirijori din toate timpurile.

Sergiu Celibidache și-a dobândit notorietatea internațională pentru interpretările sale din repertoriul clasic alături de mari orchestre ale lumii precum Filarmonica din München, Filarmonica din Berlin, Orchestra Scala din Milano, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma și Orchestra Radio a RAI, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, London Symphony Orchestra, Filarmonica George Enescu. Sergiu Celibidache a fost un mare interpret al muzicii post-romantice, fiind recunoscut ca un dirijor neîntrecut al simfoniilor lui Anton Bruckner, precum și al impresioniștilor francezi, de la Claude Debussy la Maurice Ravel. Stilul său dirijoral era foarte original, fiind cunoscut în special pentru varietatea tempo-urilor: astfel, cu cât pasajul muzical era mai bogat și mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care crea un efect deosebit în sala de concert. Este recunoscut faptul că a refuzat frecvent înregistrarea concertelor sale, susținând că „un ascultător nu ar putea avea o experiență transcendentală în afara sălii de concerte, iar sunetul nu trebuie căutat, sunetul trebuie trăit”( https://www.fundatia-celibidache.com/biografie).

Așadar, vineri, 1 iulie, de la orele 19:00, vă așteptăm să urmărim împreună proiecția interviului cu regizorul Serge Ioan Celibidache acordat în exclusivitate dnei Dr. Irina Hasnaș pentru Casa Artelor Dinu Lipatti în cadrul căruia a mărturisit câteva dintre direcțiile filmografiei sale, cât și despre ceea ce a însemnat travaliul artistic pentru realizarea filmului „Grădina lui Celibidache”. Acest interviu este o prefață pentru proiecția acestui film-documentar biografic, un portret de suflet al renumitului și respectatului dirijor Sergiu Celibidache, regizat de fiul acestuia.

Documentarul prezintă perioada de turnee și repetiții cu Filarmonica din München, și cuprinde o serie de interviuri și înregistrări, concerte și lecțiile de perfecționare susținute de Sergiu Celibidache. „Grădina lui Celibidache” este o paralelă indispensabilă dintre muzică și natură, o relație sinceră și directă a omului cu natura, a modului în care dirijorul, care prin generozitatea sa nelimitată, a propus un nou mod de a simți muzica.

Conceptul evenimentului aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.

https://www.iabilet.ro/bilete-omagiu-sergiu-celibidache…/

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio BucureştiFM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București