Premieră Online de Ziua Națională a Austriei

24 octombrie 2020

Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 24 octombrie 2020, la orele 17:00, să urmăriți pe pagina noastră de Facebook Premiera Online a Recitalului Extraordinar de Muzică și Poezie intitulat „Incredibil, dar Adevărat! Don Giovanni și Flautul Fermecat. Poeme de Ion Bogdan Ștefănescu. Muzica și regia: Wolfgang Amadeus Mozart!”, care a avut loc în cadrul Ediției live de anul acesta a Festivalului Mozartissimo, Ediția a IV-a.

Premiera va fi transmisă cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, celebrată la data 26 octombrie, și este dedicată genialului Wolfgang Amadeus Mozart, unul din cei mai prodigioși și talentați creatori austrieci ai muzicii clasice, compozitorul preferat al pianistului Dinu Lipatti. Recitalul a avut loc în data de 18 iulie 2020, în cea de-a doua seară a Festivalului Mozartissimo, Ediția a IV-a, care a avut loc în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, iar acum vă oferim ocazia să vă bucurați de această sărbătoare a muzicii în Premieră Online.

Cunoscutul flautist Ion Bogdan Ștefănescu este unul dintre cei mai valoroși soliști instrumentiști ai generației sale și a fost invitatul Casei Lipatti la Festivalul „Mozartissimo” Edițiile din anii 2018 și 2020 și „Lipatti Special de Ziua Limbii Române”, 2019. Este prim flautist al Filarmonicii „George Enescu”, prof. univ. dr. la catedra de flaut a Universității Naționale de Muzică din București și solist al Filarmonicii „Banatul”, Timișoara. Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România cu numeroase cărți publicate. Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fondatorul „Barock Orchestra” și „Flaut Power”. Este, de asemenea, membru al „Trioului Contraste” şi al Cvintetului de suflători „George Enescu”. A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radio, la Televiziunea Română și la societăţi de radio din străinătate precum: Deutschlandfunk – Köln, WDR, Bayerische Rundfunk, DRS 2, Société de Musique Contemporaine, Lausanne. Discografia sa cuprinde peste 45 CD-uri publicate în România și, mai ales, la case de discuri din străinătate precum Gutingi, Cavalli și Sargasso. Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu de aur, de 18K.

Lorena Palade a început studiul flautului la vârsta de 10 ani. A absolvit Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, iar apoi a devenit studenta Universității Naționale de Muzică București la clasa de flaut a Prof. univ. dr. habil Ion Bogdan Ștefănescu.

Clara Stoleru este studentă la Masterat în anul II, la clasa prof. univ.dr. habil. Ion Bogdan Ștefănescu, în cadrul Universității Naționale de Muzică București. A primit bursa Erasmus și a studiat la Universitatea de Muzică din Graz cu prof. Erwin Klambauer, prim-flautist la „Wiener Symphoniker”.

Mihai Vaida este un reprezentat al noii generații de muzicieni, aflat sub îndrumarea renumitului flautist Ion Bogdan Ștefănescu. Câștigarea Olimpiadei Naționale de Interpretare Muzicală a avut semnificația unui început promițător. Au urmat afirmări personale în concerte susținute în orașul natal, Târgu-Mureș, ca solist al Orchestrei Filarmonicii de Stat, dar și în recitaluri de flaut și muzică de cameră.

Programul celor patru flautiști însumează selecțiuni din operele mozartiene „Flautul fermecat” și „Don Giovanni”, fiind armonios completat de poezii semnate de Ion Bogdan Ștefănescu.

Directorul „Festivalului Mozartissimo” este pianista și regizoarea Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Vă așteptăm cu drag pe pagina de Facebook a Casei Artelor „Dinu Lipatti”, o Casă a tuturor Artelor, Centrul Cultural al orașului București care promovează Excelența în Cultura clasică națională și internațională!

Parteneri media principali: AGERPRES și Radio Romantic

Parteneri media: Jurnalul Național, centruldepresa.ro, Radio București FM, Observatorul Cultural