Programul Lipatti Special, Ediție Online

Programul Lipatti Special la Casa Artelor Dinu Lipatti

Ediția a XIX-a Online

Omagiu lui Nichita Stănescu

            Casa Arteler Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 25 septembrie 2021, de la orele 19:00 la cea de-a XIX-a Ediție Online a Programului Lipatti Special, Program dedicat tuturor persoanelor cu nevoi speciale și însoțitorilor acestora.

Pentru că a avut un mare succes vă oferim cu mare drag, pe pagina noastră de  Facebook, Selecțiuni din Recitalul Extraordinar pe versuri de Nichita Stănescu intitulat „Lungul drum către zbor”, susținut de îndrăgita actriță Irina Movilă.

Casa Artelor Dinu Lipatti a celebrat în acest an 88 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți scriitori români, poetul Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933, Ploiești, România – d. 13 decembrie 1983, București, România). Născut la 31 martie 1933, poetul Nichita Stănescu este considerat unul dintre cei mai mari scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „Dumnezeiesc de frumoasă”. Laureat al Premiului Herder în anul 1975, Nichita Stănescu, alături de Mihai Eminescu și Tudor Arghezi, a metamorfozat imaginea poeziei românești prin teoriile, jocurile şi stările sale fiind inclus, potrivit criticilor literari Alexandru Condeescu și Eugen Simion, în categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici. Printre cele mai importante volume semnat de Nichita Stănescu amintim: „Sensul iubirii” (1960), „Necuvintele” (1969), „Epica Magna” (1978),

Programul cuprinde o selecție a unora dintre cele mai frumoase și mai revoltate poezii de Nichita Stănescu realizată de actrița Irina Movilă sub motto-ul „Odată am știut să zbor… Dovadă n-am, dar îmi aduc aminte!”. Recitalul Extraordinar de poezie și muzică românească clasică și modernă „Lungul drum către zbor” a avut loc în cadrul celei de-a III-a Ediții a „Zilelor Limbii Române” la Casa Artelor Dinu Lipatti în anul 2020, în interpretarea actriței Irina Movilă și a violoncelistului Andrei Cavassi, iar acum vă invităm să urmărim din nou Selecțiuni din cadrul acestui Eveniment, online pe pagina noastră de Facebook, cu interpretare în limbaj mimico-gestual asigurată de Elisabeta Paraschiv, membră ANSR.

Actriţa Irina Movilă a jucat de-a lungul carierei sale în numeroase filme. A absolvit în 1991 Academia de Teatru şi Film la clasa profesorului Mircea Albulescu, interpretând roluri celebre şi deosebit de complexe atât pe scena marilor teatre din ţară şi din străinătate, cât şi în faţa camerei de filmat, fiind solicitată frecvent să facă parte din juriile de specialitate la festivalurile de profil. Mare iubitoare de poezie, este invitată deseori să susțină Recitaluri din creația lirică românească și internațională acompaniată de alți artiști valoroși. De-a lungul carierei a primit nominalizări şi premii: „Cea mai bună actriţă” la Festivalul Lumilor Latine, la Arcachonn, Franţa, „Cea mai bună actriţă” la Festivalul de film de la Geneva, „Cea mai valoroasă speranţă a cinematografului european”.

Vă invităm să urmărim încă o dată acest Recital Extraordinar, să ne bucurăm de frumusețea versurilor marelui poet Nichita Stănescu, omagiindu-l împreună pe cel pentru care „Limba română a fost patria sa”.

Conceptul Programului „Lipatti Special” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Partener Program: A.N.S.R.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural