Programul Zilele Multiculturalității Ediție Online

Programul Zilele Multiculturalității

la Casa Artelor Dinu Lipatti

Ediție Online

 

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 21 august 2021, la orele 19:00, la Programul Zilele Multiculturalității Ediție Online, să urmărim în Premieră pe pagina noastră de Facebook Recitalul Extraodinar de Ziua Italiei, o Înregistrare a Casei Lipatti din data de 5 iunie 2021.

Programul Zilele Multiculturalității este dedicat celebrării diversității culturale românești și universale și a fost conceput de Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, pianista și regizoarea Alice Barb, patrimoniul cultural fiind un bun al tuturor, transmis de generațiile anterioare ca moștenire pentru generațiile viitoare.

Așadar, sâmbătă, de la orele 19:00, vă invităm să revedeți Recitalul Extraordinar de Ziua Italiei susținut de baritonii Iordache Basalic, Adrian Mărcan, Alexandru Chiriac, alături de pianistul Alexandru Mihai Burcă. În programul serii au fost incluse arii din opere italiene îndrăgite – „Don Pasquale”, „Elixirul dragostei” și „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, „Barbierul din Sevilla” și „Cenușăreasa” de G. Rossini – și canțonete celebre.

Evenimentul a avut loc în Salonul nostru de Muzică în data de 5 iunie 2021, prilej cu care Casa Artelor Dinu Lipatti a celebrat Ziua Națională a Italiei, țara în care s-au născut Opera și Canțoneta, iar acum aveți ocazia să revedeți Recitalul Extraordinar susținut de invitații Casei Lipatti în Premieră Online.

 

Baritonul Iordache Basalic este solist al Operei Naţionale Bucureşti din anul 1995. Finalist al primei ediţii a Concursului Naţional de Canto „Hariclea Darclée” din Brăila, în acelaşi an, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundaţiei „Hariclea Darclée” la prima ediţie internaţională a aceleiaşi competiţii, în 1997. În anul 1998, a câştigat premiul pentru cel mai bun solist al anului pentru rolul Giorgio Germont din spectacolul „La Traviata” de G. Verdi, acordat de revista „Actualitatea muzicală”. Baritonul Iordache Basalic a efectuat turnee internaţionale în Anglia, Elveţia, Spania, Grecia, Germania, Italia, Japonia, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Thailanda.

Baritonul Adrian Mărcan a absolvit Liceul de Muzică din Cluj Napoca la secția violoncel în 1998. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. dr. Gheorghe Rosu, fiind licențiat în arta cântului în 1996. Din 1995 este solist al Operei din Brașov și are numeroase colaborări cu alte opere, teatre lirice și filarmonici din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Craiova, Arad, Constanța, Oradea, Tg.Mures, Bacău. Susține numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Franta și Japonia. În prezent este angajat al Operei Naționale București.

Baritonul Alexandru Chiriac este câștigător al premiului I în cadrul „M.O.A. International Opera Academy Competition” – Montecatini Terme, Italia 2019, precum si al altor 3 premii speciale, printre care și cel pentru „Cea mai bună voce verdiană”. Totodată a câștigat Premiul I la prima ediție a Concursului Internațional de Canto „L’assoluta Virginia Zeani”, Târgu Mureș 2017, Premiul I la cea de-a VII-a ediție a Concursului „Vox Artis” Sibiu 2015, Premiul I la Concursul Național de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” Slobozia 2015. Activitatea sa artistică s-a desfășurat pe scene din Romania, Austria, Germania, Italia, Letonia, Rusia, Croația, Spania, Grecia, S.U.A.

Pianistul Alexandru Mihai Burcă s-a născut la Brăila în 1987. Este absolvent al Universității de Muzică București unde a studiat cu profesorii Steluța Radu, Viniciu Moroianu, Verona Maier, Șerban Dimitrie Soreanu. Din anul 2005 colaborează cu muzicieni și artiști renumiți în proiecte de diferite facturi muzicale susținând concerte în țară și străinătate (Franța, Germania, Kazahstan, Norvegia, Anglia, Canada, Italia), în calitate de solist sau în cadrul mai multor ansambluri de muzică de cameră sau orchestre, dar și ca acompaniator al unor renumiți soliști de operă și operetă. În prezent este profesor corepetitor la UNMB și poate fi ascultat și văzut la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Directorul Programului „Zilele Multiculturalității la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediție Online” este pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

 

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural