Sărbătoarea Sfintei Maria
la Casa Artelor Dinu Lipatti
Ediție Online
Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 14 august 2021, la orele 19:00, la Sărbătoarea Sfintei Maria Ediție Online să celebrăm împreună una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății urmărind în Premieră pe pagina noastră de Facebook, Selecțiuni din Recitalurile de Muzică Clasică Sacră ale Casei Lipatti.
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este marcată anual la 15 august, când, potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a fost înălţată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528-603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani și care a fixat definitiv și data sărbătoririi ei la 15 august.
Așadar, Sâmbătă, 14 august 2021 de la orele 19:00, vă invităm să fim împreună Online și să urmărim cele mai frumoase Selecțiuni din Recitalurile de Muzică Clasică Sacră ale Casei Lipatti în interpretarea artiștilor invitați – sopranele Renata Vari, Andreea Mădălina Barbu, mezzosopranele Maria Miron, Andreea Iftimescu, tenorul Andrei Lazăr, basul Iustinian Zetea și pianistele Mădălina Florescu și Liana Mareș. În program au fost incluse cele mai frumoase lucrări dedicate Maicii Domnului de Cesar Frank, Allessandro Stradella, Giulio Caccini, Giovanni Battista Pergolesi, Pietro Mascagni, Giuseppe Verdi, Francesco Durante, Luigi Cherubini, Franz Schubert, Giachino Rossini, Giacomo Puccini.
Recitalurile au avut loc în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, în 2018 și 2019, iar acum vă oferim ocazia să revedeți cele mai frumoase Selecțiuni în Premieră Online pe pagina noastră de Facebook.
Soprana Renata Vari este solistă a Operei Române Craiova. Cu un repertoriu vast, Renata Vari este favorită a publicului din Craiova şi nu numai, fiind îndelung aplaudată pentru calităţile sale vocale şi artistice în turneele anuale ale Operei craiovene din Franţa, Germania şi Italia. Renata Vari are în repertoriu roluri precum Violetta din Traviata de Giuseppe Verdi, Mimi si Musetta din opera La Boheme de Giacomo Puccini, Contesa din Le nozze di Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, precum şi multe altele.
Mezzosoprana Maria Miron a debutat la Opera Naţională Bucureşti în anul 2005, în rolul Rosina din „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini. Este câştigătoarea celei de-a II-a ediţii a Concursului Internaţional de Canto Maeştrii Artei Lirice, a câştigat Marele Premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclée Brăila, Medalia Academiei Lutece şi a fost finalistă a Concursului Internaţional George Enescu. În anul 2016 a fost distinsă cu premiul pentru „Cea mai bună solistă lirică” în cadrul Galei Premiilor Operelor Naţionale.
Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală – dirijat coral şi secţia Interpretare muzicală – pian, a obţinut Diploma de formator „Train the Trainer”, iar în prezent este maestru corepetitor la Opera Naţională Bucureşti. A susţinut recitaluri de muzică de cameră în majoritatea centrelor culturale din Bucuresti şi din ţară. A fost distinsă, în anul 2008, cu Premiul de excelenţă aniversar oferit de Forumul Muzical Român.
Soprana Andreea Mădălina Barbu a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. dr. Eleonora Enăchescu, unde obține diploma de licență și de master. Își continută studiile cu soprana Nelly Miricioiu în Londra unde obține un contract cu compania Swansea City Opera. Activitatea artistică continuă cu numeroase colaborări Radio România, Ateneul Român și Opera Națională Iași. A obținut numeroase premii internaționale și naționale printre care: 2012 – Concursul „Paul Constantinescu” – Premiul I (2012), As. Li.Co – 64 Concorso per Giovani Cantanti Lirici D’ Europa – Vincitore nella categoria Esordienti (2013), Concursul Național al Liedului Românesc – Premiul de Excelență (2013).
În prezent solistă a Operei Comice pentru Copii și a Operei Naționale București, mezzosoprana Andreea Iftimescu a absolvit secția canto a Universității Naționale de Muzică București în 2010, sub îndrumarea prof. univ. dr. Maria Slatinaru-Nistor și prof. univ. dr. Eleonora Enăchescu. A fost solistă în opera „Brundibar” de Hand Crasa în cadrul Festivalului „Voix Étouffée” de la Paris, iar în cadrul Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess”, interpretând rolul Agata din operă „Le Cantatrici villane” de Valentino Fioravanti. Andreea Iftimescu a colaborat cu dirijori de prestigiu precum Tiberiu Soare, Gabriel Bebeșelea, Christian Badea, Marek Janowski, Leo Hussain, Guillermo Garcia Calvo etc. și cu regizori precum Graham Vick.
Andrei Lazăr, tenor distins cu Marele Premiu la Concursul Național de Lied „Ionel Perlea”, Ediția a III-a, precum și cu Premiul al II-a în cadrul Concursului Naționale de Interpretare a Liedului Românesc din 2006, este absolvent al UNMB. La Opera Națională București a debutat în Cațavencu, la premiera mondială a lucrării „O Srisoare pierdută” de Dan Dediu. A susținut concerte pe scene din Craiova, Brașov, Constanța, Pitești, Brăila, Tulcea, Bistrița, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu. A colaborat cu Opera Comică pentru Copii, a participat la Festivalul „Bucureștii lui Caragiale”, la Festivalul Internațional al Artei Lirice Sibiu și la Festivalul Tinerelor Talente.
Reprezentant al tinerei generații de cântăreți români de operă, basul Iustinian Zetea a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag unde în prezent urmează studii de doctorat, aprofundând în continuare studiul cântului alături de marele bariton Vasile Martinoiu. Din stagiunea 2012-2013 este solist al Operei Naționale București. Este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale: Concursul Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, Concursul Internațional „Hariclea Darclée”. Pe lângă activitatea solistică desfășoară și o bogată activitate corală, ca membru al corului Accoustic, dirijat de Daniel Jinga.
Liana Mareș are dublă specializare – pian și clavecin – ca absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală a Univesității București, clasa prof. univ. Veronica Gaspar – pian și clasa prof. univ. Ogneanca Lefterescu – clavecin. Din 1998 și până în prezent este pianist corepetitor la Opera Națională București. A colaborat cu Filarmonica „George Enescu” din București, Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” și a susținut recitaluri de pian la Atelenul Român, Sala Dalles, Muzeul Cotroceni, Muzeul Peleș.
Conceptul Evenimentului „Ziua Sfintei Maria la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediție Online” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural