Străzi deschise – Bucureşti, „Promenadă urbană” 2022

Casa Artelor Dinu Lipatti participă sâmbătă și duminică, 21 și 22 mai 2022, în intervalul orar 17:00-21:00, la cel mai amplu proiect outdoor al Bucureştiului, „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” și aduce Muzica și Cultura clasică mai aproape de public, în Piațeta Teatrului Odeon.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, sub coordonarea Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a PMB, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali și cu participarea mai multor instituţii de cultură, a unor operatori culturali independenţi şi antreprenori HoReCa din Bucureşti.

Evenimentele culturale propuse de Casa Artelor Dinu Lipatti se vor desfășura în ambele zile în intervalul orar 17:00-21:00, iar publicul bucureștean se va putea bucura de lecturi într-un spațiu cultural compus dintr-o mini Librărie cu Producțiile Casei Lipatti apărute în Colecția Esențial – Cărți, CD-uri și Reviste, o mini Scenă de concert și spații de relaxare.

Începând cu orele 18:00, atât sâmbătă cât și duminică, vor avea loc Audițiile Ultimului Recital susținut de genialul pianist Dinu Lipatti în anul 1950 la Festivalul de la Besançon, un material discografic legendar al ultimei apariții pe scenă al celui mai mare pianist român din toate timpurile, precum și a doua Concerte pentru pian emblematice în interpretarea sa: Concertul în la minor de E.Grieg și Concertul în la minor de R. Schumann.

De la orele 19:00, alături de partenerul nostru cultural, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” condus de doamna Director Venera Babeș, vom promova pe unii dintre cei mai talentați tineri artiști ai prestigioasei instituții de învățământ, viitoare stele ale muzicii clasice, în cadrul a două Recitaluri Extraordinare de muzică clasică.

Sâmbătă, 21 mai, de la orele 19:00, Recitalul extraordinar de muzică clasică va fi susținut de violonistul Antonio Piculeața, clarinetistul Sârbușcă Alexandru, acompaniați la pian de Diaconescu Bianca, și pianiștii: Ilie Paul, Zamfir Teodor, Țigaret Mihai, Ion Teodora, Tănase Ene Carina, Petre Diana, Prcsina Fabiani și Burcea Petru.

În program sunt incluse compoziții de Dinu Lipatti, Carl Czerny, Robert Schumann, Frederick Chopin, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Carl Philipp Stamitz, Camille Saint-Saëns și Serghei Rachmaninov.

De la orele 20:00, evenimentul va continua cu Proiecția filmului documentar despre viața și creația lui Dinu Lipatti –„Sonată pentru omul bun” realizat de Ruxandra Țuchel și Oana Drăgulinescu, o producție TVR.

Duminică, 22 mai, după deschiderea Librăriei noastre și Audițiile de Colecție, începând cu orele 19:00, va avea loc Recitalul extraordinar de muzică clasică susținut de violoniștii Ștefan Aprodu, Dragoș Rusanu, Luca Amarandei, Sofia Smărăndescu, acompaniați la pian de Cătălin Răducanu. În program sunt incluse compoziții de Bella Bartok, Dmitri Shostakovich, Johann Halvorsen și Ștefan Aprodu.

În încheierea serii, de la orele 20:00, va avea loc Proiecția filmului „Triptic – Constantin Brăiloiu, Clara Haskil, Dinu Lipatti”, în regia și după scenariul Anei Simon, Elveția.

Conceptul, regia și scenografia evenimentelor noastre aparțin pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București.