Unirea Principatelor Române

Ediție omagiu la 200 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită în data de 24 ianuarie 2020, între orele 19:00-22:00, să sărbătorim Unirea Principatelor Române realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani. Cel care avea să devină „Domnul Unirii” de la 1859 s-a născut pe data de 20 martie 1820, la Bârlad, în Moldova. Unirea Principatelor Române este considerată prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Vineri, 24 ianuarie 2020, de la orele 19:00, vă așteptăm să vedeți expoziția specială intitulată „Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859. 200 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, dar și pe cele permanente „Dinu Lipatti – viața și opera”, „Familia Lipatti și prietenii”. Veți avea ocazia să ascultați Înregistrări celebre din creația marilor compozitori români, iar în Salonul de Muzică va fi proiectat filmul „Unirile Românilor”, episodul al 2-lea, realizat și produs de istoricul Radu Găină. Documentarul „Unirile Românilor”, lansat de TVR Internațional, a fost difuzat în anul 2018 pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

Evenimentul va continua de la orele 20:00 cu Recitalul Extraordinar de muzică românească susținut de violonista Simina Croitoru și de pianistul Alexandru Burcă, în Salonul de Muzică. Simina Croitoru provine dintr-o familie de muzicieni, fiind a doua generație de violoniști. Este membră în Orchestra Națională Radio, susține recitaluri și concerte pe scene importante din București și nu numai, alături de majoritatea orchestrelor filarmonice din țară, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Simfonică București sau orchestre din străinătate. Pianistul Alexandru Burcă este angajat al Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Din anul 2005 colaborează cu muzicieni și artiști renumiți, susținând concerte în țară și străinătate în calitate de solist sau în cadrul mai multor ansambluri de muzică de cameră sau orchestre, dar și ca acompaniator al unor cunoscuți soliști de operă și operetă. În program au fost incluse bijuterii muzicale românești din toate perioadele artistice, semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Bela Bartok, Filip Lazăr, Mircea Chiriac, Constantin Dimitrescu, Constantin C. Nottara, Grigoraș Dinicu, Eugen Cuteanu, Sile Dinicu.

Conceptul evenimentului aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Vă aşteptăm cu drag la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Casa tuturor iubitorilor de Artă şi Cultură!

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru mai multe detalii despre program și desfășurarea acestuia vă invităm să vizitați pagina de Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti sau ne puteți contacta la numărul de telefon 031 425 25 63, în intervalul orar 12:00-16:00, de luni până vineri.

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Jurnalul.