Zilele Bucureștiului, Ediția a II-a

19 – 20 septembrie 2020

 Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă și duminică, 19 – 20 septembrie 2020, între orele 19:00-22:00, la cea de-a doua Ediție a „Zilelor Bucureștiului” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Eveniment ce se va desfășura în aer liber, în Curtea cu balansoare.

Evenimentul „Zilele Bucureștiului” este organizat cu ocazia aniversării a 561 de ani de la prima atestare documentară certă a orașului București, prin Hrisovul domnesc din 20 septembrie 1459 semnat de Vlad Țepeș, ce prevedea scutirea de dări și întărirea dreptului de proprietate al unor locuitori. Cea de-a II-a Ediție a „Zilelor Bucureștiului” la Casa Artelor „Dinu Lipatti” se va desfășura în Curtea cu balansoare, accesul publicului fiind permis începând cu orele 18:30, respectând condițiile de maximă siguranță necesare, în conformitate cu legile și recomandările specialiștilor din domeniul sănătății și al autorităților competente în acest domeniu. Regulamentul de participare va fi pus la dispoziția publicului pe paginile noastre de Facebook și Instagram și afișat la sediul Casei Lipatti.

Pe parcursul celor două zile publicul este invitat să se bucure de Expozițiile în aer liber „Zilele Bucureștiului – Bucureștiul Muzicii Clasice”, despre întemeierea orașului și istoria lui, viața artistică, muzicală și înființarea celor mai importante centre și instituții culturale, amintirea unora dintre cei mai importanți interpreți și creatori bucureșteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice românești. De asemenea, publicul nostru este invitat să cunoască viața și opera marelui compozitor și pianist Dinu Lipatti prin Expoziția permanentă – „Dinu Lipatti – viața și opera”, având ocazia să asculte Înregistrări celebre din muzica clasică românească.

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, Evenimentul va debuta la orele 19:00 cu Recitalul de muzică clasică realizat în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și susținut de bursierii programului „Tinere talente” al acesteia. Fondată în anul 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, de-a lungul celor 30 de ani de activitate Fundația a dezvoltat numeroase proiecte în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Programul „Tinere Talente”, coordonat de Gabriela Iordache, are ca obiectiv crearea de oportunități egale, prin sprijinirea și promovarea tinerilor artiști talentați, care provin din familii cu posibilități materiale reduse și care nu își pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale și financiare.

În cadrul parteneriatului cultural creat, Casa Artelor „Dinu Lipatti” susține inițiativa Fundației Principesa Margareta a României, oferindu-le tinerilor talentați Scena dedicată artiștilor profesioniști și oportunitatea de a evolua în fața publicului iubitor de Artă și Frumos, în Casa marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti. Publicul prezent la Eveniment se va putea bucura de talentul bursierilor Fundației Principesa Margareta a României – sopranele Isabela Stănescu, Georgiana Dumitru și pianiștii Paul Florescu, Marius Aram Niță, Ionuț Diaconu. În program au fost incluse lucrări de G. Enescu,  A. Stoia, T. Brediceanu, J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Chopin,  A. Scriabin, S. Prokofiev, F. Poulenc, G. Puccini, E. Grieg, G. Fauré.

La finalul primei zile, începând cu orele 20:30, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va fi proiectat filmul „Triptic – Călătorie melancolică. Constantin Brăiloiu (1893 – 1958), Clara Haskil (1895 – 1960), Dinu Lipatti (1917-1950)”,  coproductie româno-elvețiană, în regia și după scenariul scriitoarei, poetei, traducătoarei și realizatoarei elvețiene de film de origine română, Ana Simon, despre trei mari personalități născute în București. La realizarea filmului lansat în anul 1997 a participat actrița franceză Jeanne Moreau.

Duminică, 20 septembrie 2020, începând cu orele 19:00, va avea loc Spectacolul de teatru pentru copii, „Ursul păcălit de vulpe” după Ion Creangă, susținut de actorii Companiei de Teatru „Gestual Art”: Claudia Negroiu, Rucsandra Nelepcu, Dan Apăvăloaie. Regia este semnată de Claudia Negroiu, iar coregrafia de Beatrice Enea.

De la orele 20:00, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va avea loc Recitalul de Jazz, „Povești din București”, susținut de solista Nadia Trohin și pianistul Albert Tajti.

Nadia Trohin este o artistă cu o personalitate bine conturată în peisajul jazzului autohton. Originară din Chişinău, unde a absolvit Colegiul Naţional de Muzică „Ştefan Neaga”, interpreta şi-a definitivat studiile de licenţă, masterat şi doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Este cunoscută, în special, pentru colaborările sale cu pianistul şi mentorul său Mircea Tiberian alături de care a înregistrat albumele „La margine de Bucureşti” şi „Aleea Cosmonauţilor”. A susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate, cântând cu muzicieni de marcă ai scenei de jazz: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Oláh Péter, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu. Pianistul Albert Tajti și-a început studiile în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj continuându-le, sub îndrumarea pianistului Mircea Tiberian, la Universitatatea Națională de Muzică din București. Premiat în trecut la mai multe competiţii, între care Festivalul de Jazz de la Sibiu și Festivalul Internațional Studențesc de Jazz de la Tg. Mureş, în prezent este foarte activ pe scena jazzului autohton, susţinând numeroase concerte şi fiind solicitat în diverse proiecte alături de muzicieni precum Nicolas Simion, Paolo Profeti, Sorin Romanescu, Cristian Soleanu, Luiza Zan, Maria Răducanu. În program au fost incluse câteva dintre cele mai cunoscute cântece româneşti, reactualizate într-o manieră creativă, specifică jazz-ului, cele mai multe fiind rearanjate de pianistul şi compozitorul Mircea Tiberian: „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară”, „Inima-i un telefon”, „Mână birjar”, „Spune-mi unde, când şi cum”, „Du-mă acasă măi tramvai” și alte bijuterii muzicale care vă vor purta într-o călătorie pe străzile Bucureştiului interbelic.

Conceptul Evenimentului „Zilele Bucureștiului” Ediția a II-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Vă așteptăm cu drag în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, să sărbătorim împreună „Zilele Bucureștiului” prin Artă și Cultură!

Partener cultural: Fundația Regală Margareta a României
Parteneri media principal: Radio Romantic, Agerpres,

Parteneri media: Radio București FM, #centruldepresă, Observatorul Cultural Jurnalul Național.