Zilele Bucureștiului, Ediția a II-a

20 – 21 septembrie 2019

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită în perioada 20-21 septembrie 2019,  între orele 18:00 – 22:00, la evenimentul Zilele Bucureștiului la Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizat cu ocazia aniversării a 560 de ani de la prima atestare documentară certă a orasului București, prin Hrisovul domnesc din 20 septembrie 1459 semnat de Vlat Țepeș, ce prevedea scutirea de dări și întărirea dreptului de proprietate al unor locuitori.

Pe întreaga durată a evenimentului, vor fi disponibile pentru vizitare Expozițiile permanente „Dinu Lipatti – viața și opera” și „Familia Lipatti și prietenii”, iar în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, vernisăm expoziția „Bucureștiul muzicii clasice” despre întemeierea orașului și istoria lui, viața artistică, muzicală și înființarea celor mai importante centre și instituții culturale, amintirea celor mai importanți interpreți și creatori  bucureșteni care  au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice românești.

În Curtea Casei Lipatti, în intervalul 18:00-21:00, se vor desfășura Atelierele de face painting și modelaj în lut, unde cei mici și cei mari sunt așteptați să își exerseze aptitudinile artistice sub îndrumarea artiștilor plastici membri ai atelierului de creație Art Time Atelier. În tot acest timp, publicul se va bucura de sonoritățile unor creații celebre semnate de mari compozitori români.

În paralel cu activitățile din Curtea Casei Lipatti, vineri, începând cu orele 18:30, vă invităm să vizionați filmul de colecție „Calea Victoriei sau cheia visurilor” din 1965, o producție cinematografică a Casei de film „București” inspirată după romanul „Calea Victoriei” de Cezar Petrescu, cu scenariul adaptat de Marius Teodorescu și Beno Meirovici, realizat de Mircea Milcovici. În rolurile principale: George Calboreanu, Iurie Darie, Mituza Arghezi, Luminița Iacobescu, Mircea Constantinescu, Nicolae Dinică, Ștefan Iordache. Muzica filmului este semnată de Ștefan Niculescu.

Partea a doua a evenimentului va începe de la orele 20:00 cu Recitalul Extraordinar de muzică veche românească „Spitalul Amorului” susținut de mezzo-soprana Oana Andra și de pianistul Alexandru Petrovici. Repertoriul cuprinde cântece populare culese de Anton Pann, doine și romanțe populare cu autori necunoscuți, barcarole, valsuri și mazurci de Carol Decker.

Sâmbătă, de la orele 18:30, în paralel cu Atelierele de creație din Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, se va proiecta în Salonul de muzică filmul de colecție „O zi în București” din 1987, o producție a Casei de film 5, cu scenariul și regia semnată de Ion Popescu Gopo. În rolurile principale: Ceasonia Postelnicu, Ovidiu Bădilă, Anca Sigartău, Anda Călugăreanu, Iurie Darie, Adrian Daminescu, Simona Negrea, Gigă Petrescu, Angela Similea, Nicu Alifantis, Horia Moculescu, Dem Rădulescu, Jorj Voicu, Horațiu Mălăiele.

Seara va continua de la orele 20:00 cu un Recital Extraordinar de muzică românească interbelică susținut de soprana Ana Cebotari, violonista Ana Ungureanu, chitaristul Călin Grigoriu, contrabasistul Vlad Vedes și percuționistul Florin Romascu. Repertoriul cuprinde cântecele celebre: „Vrei să ne întâlnim sâmbătă seară”, „Of inimioară”, „Zaraza”.

Evenimentul poartă semnătura pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Pentru mai multe detalii despre program și desfășurarea acestuia vă invităm să vizitați pagina de Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti, sau ne puteți contacta la numărul de telefon 031 425 25 63, în intervalul orar 12-16.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Vă aşteptăm cu drag la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Casa tuturor iubitorilor de Artă și Cultură!

Parteneri media: Radio Romantic, B1 TV, Agerpres, Jurnalul Național, centruldepresa.ro, Radio București FM, Observatorul Cultural