Zilele Multiculturalității la Casa Artelor Dinu Lipatti Ediția a IX-a Ziua Shakespeare

 

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 29 aprilie 2022, de la orele 19:00, la evenimentul „Zilele Multiculturalității la Casa Artelor Dinu Lipatti – Ediția a IX-a – Ziua Shakespeare”, pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Cărții cu o Expoziție organizată împreună cu partenerul nostru cultural Librăriile Humanitas și pentru a îi aduce un omagiu marelui dramaturg englez William Shakespeare, la 406 ani de la moartea sa.
Seara va începe cu Proiecția Recitalului Extraordinar de poezie și muzică „Shakespeare și Muzica” susținut de soprana Marta Sandu Ofrim, tenorul Andrei Lazăr, actorul Cristian Iacob, violonistul Cristian Balaș și pianista Mădălina Florescu, înregistrat în anul 2018. Programul recitalului ce cuprinde arii din operele „Romeo și Julieta” de Jules Massenet, „Macbeth”, „Otello” și „Falstaff” de Giuseppe Verdi, precum și cu unele dintre cele mai iubite sonete shakespeariene.
Invitata noastră specială al acestui eveniment este celebra Irina-Margareta Nistor, critic de film și traducător, ce va susține de la orele 20:00, Conferința „De la Shakespeare la Zeffirelli”, urmată de Proiecția filmului „Îmblânzirea scorpiei” după William Shakespeare, în regia lui Franco Zeffirelli, avându-i în rolurile principale pe actorii deținători de premii Oscar Elizabeth Taylor și Richard Burton.
Născută la 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina – Margareta Nistor este absolventă de franceză – engleză a Universității din Capitală. Din 1980 începe să traducă la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule, este redactor şi apoi realizator al unor importante emisiuni de gen. Pe parcursul carierei strălucitoare a realizat dublarea a peste 5000 de filme între 1985-1996. Concepe o serie de importante filme cine-documente și ia interviuri unor mari cineaști și ambasadori. Comentează, în direct, premiile „César”, decernările de la Cannes, Palme d’Or, Oscarurile, BAFTA, EMMY. Filmează festivalurile de la Karlovy-Vary, Reims, Stockholm Montreux, comentează pentru radio, TV și presa scrisă de la Cannes, Berlin, Namur, Tokio, San Sebastian, Chișinău, Montreal, Londra, Roma, Veneția etc. De peste 16 ani concepe și moderează emisiunea radio săptămânală „Vocea filmelor” în prezent și pe YouTube, iar din 2012 este Directorul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film de la București, cu o ediție la Cluj și două la Iași, o replică a celui de la Londra.
Vă invităm să fim împreună în această zi și să celebrăm geniul lui William Shakespeare, care încă reușește să influențeze gândirea și simțirea societății moderne prin operele pe care le-a creat, piesele sale jucându-se pretutindeni cu un succes care crește odată cu trecerea anilor.
Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție subordonată Primăriei Municipiului București.
Biletele pot fi cumpărate online de pe iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.
Partener cultural: Librăriile Humanitas
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București.