Zilele Multiculturalității la Casa Artelor Dinu Lipatti – Ziua Italiei

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 3 iunie 2022, de la orele 19:00, la evenimentul „Zilele Multiculturalității – Ziua Italiei” pentru a celebra cultura italiană și țara în care a luat naștere Opera și Canțoneta, țara care a dăruit de-a lungul secolelor mari opere de artă și creații muzicale, contribuind la dezvoltarea patrimoniulul cultural al umanității.

La 2 iunie 1946, a fost organizat referendumul în urma căruia Italia a fost proclamată Republică, astfel, Ziua Naţională a Italiei a devenit cunoscută şi sub denumirea de „Festa della Repubblica”. De-a lungul secolelor, Italia și-a dezvoltat o cultură unică, iar influența sa în lumea artei mondiale a devenit de necontestat, muzica italiană având un rol foarte important în evoluția culturii mondiale.

Evenimentul face parte din Programul „Zilele Multiculturalității”, prin care Casa Artelor Dinu Lipatti celebrează Cultura, Arta și Muzica specifică marilor civilizații care au influențat umanitatea, promovând astfel valorile culturale universale și realizând o punte între cultura clasică universală, cultura română și publicul bucureștean.

Așadar, vă așteptăm de la orele 19:00 în Salonul de Muzică la Recitalul Extraordinar de Arii, Duete și Canzonette „Muzica Italiei” susținut de soprana Elena Dincă-Velica, baritonul Adrian Mărcan acompaniați de pianista Mădălina Florescu ce vor interpreta compozițiile semnate de Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Arrigo Boito, Giacomo Puccini, Ernesto de Curtis, Francesco Sartori, Patrizio Buanne, Lucio Dalla.

Soprana Elena Dincă-Velica este absolventă a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti. A debutat pe scena Operei Comice pentru Copii din București cu rolul Pamina din opera „Flautul Fermecat” de Mozart în anul 2015, iar un an mai târziu pe scena Operei Naționale București cu rolul Fiordiligi din opera „Cosi fan Tutte”de Mozart. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale. În anul 2012 i-a fost acordată Bursa „Yolanda Mărculescu” oferită de soprana Georgeta Stoleriu şi Bursa ,,Mozarteum” oferită de mezzosoprana Elisabeth Cornelius – Lund la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Elena Dincă-Velica colaborează cu mai multe Orchestre din București, iar, în prezent este solista Corului și Orchestrei Naționale Reprezentative a Muzicilor Militare din România. În anul 2018, Elena a înființat orchestra „Classical Sounds”, alături de care, abordează mai multe genuri muzicale, de la Operă, la musical și muzică de film.

Baritonul Adrian Mărcan a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. dr. Gheorghe Roșu, fiind licențiat în arta cântului în 1996. Din 1995 este solist al Operei din Brașov și are numeroase colaborări cu alte opere, teatre lirice și filarmonici din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Craiova, Arad, Constanța, Oradea, Tg.Mureș, Bacău. Susține numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Franța și Japonia. În prezent este angajat al Operei Naționale București. De-a lungul carierei a interpretat diferite roluri de operă pe scenele europene și a avut colaborări internaționale remarcabile în cadrul unor turnee și festivaluri de renume.

Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din București, secția de Pedagogie muzicală – dirijat coral și secția Interpretare Muzicală – pian, iar în prezent este maestru corepetitor la Opera Națională București. A susținut recitaluri de muzică de cameră în majoritatea centrelor culturale din București și din țară, fiind distinsă de-a lungul timpului cu mai multe premii: Premiul de excelență aniversar oferit de Forumul Muzical Român (2008), Premiul criticii muzicale „Bianca” la Concursul Național „Mihail Jora” (1998), Premiul „Martha Joja” pentru stil de cameră la concursul Național „Ionel Perlea” (1998).

Conceptul Programului „Zilele Multiculturalității” aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București.