Zilele Multiculturalității la Casa Artelor Dinu Lipatti. Ziua Italiei.

Casa Artelor Dinu Lipatti sărbătorește Ziua Italiei

 

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă – 5 iunie 2021 – orele 18:00, în Salonul de Muzică la Evenimentul „Zilele Multiculturalității – Ziua Italiei”, pentru a celebra țara unde au luat naștere Canțoneta și Opera.

La 2 iunie 1946, a fost organizat referendumul în urma căruia Italia a fost proclamată Republică, astfel, Ziua Naţională a Italiei a devenit cunoscută şi sub denumirea de „Festa della Repubblica”. De-a lungul secolelor, Italia și-a dezvoltat o cultură unică, iar influența sa în lumea artei mondiale a devenit de necontestat, muzica italiană având un rol foarte important în evoluția culturii mondiale.

Așadar, sâmbătă – 5 iunie – de la orele 18:00, vom celebra țara în care s-au născut Opera și Canțoneta și vă invităm în Salonul de Muzică al Casei Artelor Dinu Lipatti, să urmărim împreună Conferința „Legendele Operei Italiene” susținută de compozitoarea dr. Irina Hasnaș, despre cei mai importanți creatori ai genului liric italian și vocile celebre care au dat viață rolurilor memorabile. Compozitorii italieni Palestrina, Scarlatti, Corelli, Vivaldi, Monteverdi, Paganini, Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi și Puccini au lăsat pagini nemuritoare în istoria muzicii, lucrările acestora fiind incluse în programele teatrelor de operă legendare din Italia, cum ar fi Scala din Milano, San Carlo din Napoli, Opera din Roma, precum și în instituții de cultură din întreaga lume.

De la orele 19:00, Evenimentul va continua cu Recitalul Extraordinar intitulat „Muzica Italiei” susținut de baritonii Iordache Basalic, Adrian Mărcan, Alexandru Chiriac, alături de pianistul Alexandru Mihai Burcă. În programul serii au fost incluse arii din opere italiene îndrăgite – „Don Pasquale”, „Elixirul dragostei” și „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, „Barbierul din Sevilla” și „Cenușăreasa” de G. Rossini – și canțonete celebre.

Salonul de Muzică al Casei Lipatti poate fi ocupat în proporție de 70 la sută din capacitate, intrarea la Eveniment fiind liberă, numai cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63, până vineri, 4 iunie 2021, la orele 16:00.

Lectorul universitar dr. Irina Hasnaș a fost timp de trei decenii – până în anul 2014, realizator de emisiuni la Redacția Muzicală a Radiodifuziunii Române. În anul 2000, a obținut titlul de Doctor în Muzicologie, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca, având ca temă generală „Creația românească între anii 1940 și 2000”. A publicat articole și studii de specialitate în diverse reviste precum „Muzica”, „Actualitatea Muzicală”, „Arc”, „România Literară”. A susținut cursuri în câteva dintre cele mai importante universități din Statele Unite ale Americii.

Iordache Basalic este solist al Operei Naţionale Bucureşti din anul 1995. Finalist al primei ediţii a Concursului Naţional de Canto „Hariclea Darclée” din Brăila, în acelaşi an, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundaţiei „Hariclea Darclée” la prima ediţie internaţională a aceleiaşi competiţii, în 1997. În anul 1998, a câştigat premiul pentru cel mai bun solist al anului pentru rolul Giorgio Germont din spectacolul „La Traviata” de G. Verdi, acordat de revista „Actualitatea muzicală”. Baritonul Iordache Basalic a efectuat turnee internaţionale în Anglia, Elveţia, Spania, Grecia, Germania, Italia, Japonia, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Thailanda.

Baritonul Adrian Mărcan a absolvit Liceul de Muzică din Cluj Napoca la secția violoncel în 1998. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. dr. Gheorghe Rosu, fiind licențiat în arta cântului în 1996. Din 1995 este solist al Operei din Brașov și are numeroase colaborări cu alte opere, teatre lirice și filarmonici din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Craiova, Arad, Constanța, Oradea, Tg.Mures, Bacău. Susține numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Franta și Japonia. În prezent este angajat al Operei Naționale București.

Baritonul Alexandru Chiriac este câștigător al premiului I în cadrul „M.O.A. International Opera Academy Competition” – Montecatini Terme, Italia 2019, precum si al altor 3 premii speciale, printre care și cel pentru „Cea mai bună voce verdiană”. Totodată a câștigat Premiul I la prima ediție a Concursului Internațional de Canto „L’assoluta Virginia Zeani”, Târgu Mureș 2017, Premiul I la cea de-a VII-a ediție a Concursului „Vox Artis” Sibiu 2015, Premiul I la Concursul Național de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” Slobozia 2015. Activitatea sa artistică s-a desfășurat pe scene din Romania, Austria, Germania, Italia, Letonia, Rusia, Croația, Spania, Grecia, S.U.A.

Pianistul Alexandru Mihai Burcă s-a născut la Brăila în 1987. Este absolvent al Universității de Muzică București unde a studiat cu profesorii Steluța Radu, Viniciu Moroianu, Verona Maier, Șerban Dimitrie Soreanu. Din anul 2005 colaborează cu muzicieni și artiști renumiți în proiecte de diferite facturi muzicale susținând concerte în țară și străinătate (Franța, Germania, Kazahstan, Norvegia, Anglia, Canada, Italia), în calitate de solist sau în cadrul mai multor ansambluri de muzică de cameră sau orchestre, dar și ca acompaniator al unor renumiți soliști de operă și operetă. În prezent este profesor corepetitor la UNMB și poate fi ascultat și văzut la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Conceptul evenimentului aparţine pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural