Ziua Culturii Naționale, Ediția a III-a

Casa Artelor „Dinu Lipatti” inaugurează Stagiunea de Evenimente culturale

cu Transmisiuni în direct / Live Streaming de Ziua Culturii Naționale

 

Casa Artelor „Dinu Lipatti” deschide Stagiunea de Evenimente culturale pentru anul 2021, realizând prima Transmisiune în direct / Live Streaming pe pagina de Facebook din Salonul de muzică al Casei Lipatti, de Ziua Culturii Naționale Ediția a III-a vineri – 15 ianuarie 2021 – la orele 19:00, cu un Recital Extraordinar de Poezie eminesciană și Muzică clasică românească.

Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la nașterea geniului culturii române, poetul național Mihai Eminescu și artiștii invitați ai Casei Artelor „Dinu Lipatti” – actrița Irina Movilă, violoncelistul Dan Cavassi și pianista Verona Maier – vor susține un Recital Extraordinar pe versurile poetului nepereche, acompaniate de sonoritățile profunde și subtile ale muzicii clasice românești.

Programul cuprinde o selecție din cele mai frumoase poezii de Mihai Eminescu – „Glossă”, „Ce-ti doresc ție, dulce Românie”, „Când marea…”, „De ce nu-mi vii”, „La steaua”, „Te duci”, „Cu pânzele atârnate”, „Ce te legeni, Codrule”, „O, rămâi”, „Și dacă”, „Stele-n cer”, îmbrățișate de armonia  unor compoziții semnate de George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Constantin C. Nottara, Constantin Dimitrescu și Paul Constantinescu.

Actrița Irina Movilă a absolvit în 1991 Academia de Teatru și Film, la clasa profesorului Mircea Albulescu, de-a lungul carierei interpretând roluri celebre și deosebit de complexe atât pe scena marilor teatre din țară și din străinătate, cât și în fața camerei de filmat. De-a lungul carierei a primit nominalizări și premii: „Cea mai bună actriță” la Festivalul Lumilor Latine, la Arcachonn, Franța, „Cea mai bună actriță” la Festivalul de film de la Geneva, „Cea mai valoroasă speranță a cinematografului european”.

Violoncelistul Dan Cavassi a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, la clasa prof. Paul Ochialbi şi George Cocea, și Academia de Muzică bucureşteană la clasa prof. George larosevici. Se specializează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, unde activează şi în prezent. Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaş şi pianistul Viniciu Moroianu fondează trioul „Pro Musica” în 2010. În anul 2005 a fost decorat de Președinția României cu medalia Ordinul Cultural Clasa I pentru întreaga sa activitate artistică.

Pianista Verona Maier absolvit Universitatea de Muzică Bucureşti în anul 1984 la clasa de pian a profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pittiş. Din 1990 este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind în prezent conferenţiar la Departamentul Instrumente cu claviatură şi Muzică de cameră. În 2006 a obţinut titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Manifestă o preferinţă deosebită pentru domeniul muzicii de cameră și îi acordă acesteia un loc privilegiat în preocupările sale. În 2004 a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural” – Clasa I de către Preşedinţia României.

Casa Artelor „Dinu Lipatti” își continuă, astfel, misiunea Culturală deschizând din nou Salonul de muzică pentru artiștii și oamenii de cultură dornici să susțină Recitaluri, Conferințe și Spectacole de teatru independent, cu toate măsurile sanitare ce se impun în această perioadă și oferind publicului o Stagiune de Evenimente culturale de înaltă ținută concepută de pianista și regizoarea Alice Barb,  stagiune plină de emoția Transmisiunilor în direct / Live Streaming din Casa Legendarului muzician român Dinu Lipatti.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Jurnalul.