Ziua Europei – Muzica Europei Ediția a IV-a Online

Ziua Europei – Muzica Europei, Ediția a IV-a Online

 Casa Artelor Dinu Lipatti sărbătorește „Ziua Europei – Muzica Europei Ediția a IV-a Online”, transmițând Selecțiuni din Înregistrările Casei Lipatti în interpretarea unor artiști importanți din toate generațiile, sâmbătă, 8 mai 2021, la orele 19:00, în Premieră Online pe pagina noastră de Facebook.

Casa Artelor Dinu Lipatti este Centrul Cultural al Capitalei dedicat Artelor clasice, iar evenimentul „Ziua Europei – Muzica Europei” este un minunat prilej pentru a ne reaminti că frumusețea și puterea Muzicii ne aduc împreună, celebrând valorile culturale care au stat la baza formării Uniunii Europene. Vă invităm, așadar, să sărbătorim frumusețea și diversitatea muzicală europeană urmărind online Selecțiuni din Recitalurile Extraordinare care au fost organizate în aer liber, în Curtea Casei Lipatti.

Așadar, sâmbătă, de la orele 19:00 vă invită să urmăriți pe pagina noastră de Facebook Recitalul Extraordinar cu Selecțiuni din Înregistrările de colecție ale Casei Lipatti în interpretarea invitaților noștri: bursierii Fundației Regale Margareta a României din programul „Tinere Talente” – pianistul Cătălin Răducanu, violonistul Mircea Dumitrescu, violoncelistul Corneliu Zirbo, pianistul Ionuț Diaconu – sorprana Irina Iordăchescu, baritonul Ionuț Pascu și pianista Verona Maier, Symphactory Orchestra sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare împreună cu soliștii Iulia Isaev – soprană și Alin Stoica – tenor. În program au fost incluse lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Grigoraș Dinicu, Constantin Dimitrescu, Ciprian Porumbescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Giuseppe Verdi, Charles Gounod, Giacomo Puccini, Georges Bizet, Leo Delibes, Eduardo di Capua, Ernesto De Curtis. Evenimentele au fost loc în anii 2018 și 2020 în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, iar acum aveți ocazia să revedeți aceste Recitaluri în Premieră online pe pagina noastră de Facebook.

Fondată în anul 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I, de-a lungul celor 30 de ani de activitate Fundația a dezvoltat numeroase proiecte în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Programul „Tinere Talente” are ca obiectiv crearea de oportunități egale, prin sprijinirea și promovarea tinerilor artiști talentați, care provin din familii cu posibilități materiale reduse și care nu își pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale și financiare.

Soprana Irina Iordăchescu este Prim Solistă a Operei Naționale București. În 2001 a fost invitată la Scala din Milano, unde a susținut două concerte vocal-simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti. A cântat, tot la Scala din Milano, unul dintre rolurile principale în opera contemporană „Teneke”, compusă de F.Vacchi. Au urmat roluri principale în producții de operă și concerte la Carnegie Hall, New York; P.I. Ceaikovski Hall și Sankt Petersburg Philharmonic, Rusia; Mulhouse Philharmonic Hall, Franta; Glyndebourne Opera Festival, Anglia.

Baritonul Ionuț Pascu a absolvit Universitatea Națională de Muzică București în anul 2001. Și-a început cariera artistică la Teatrul de Operă din Constanța, și, ulterior, la Opera Națională București. Din anul 2011 începe o intensă activitate artistică internațională ca liber profesionist și o strânsă colaborare cu Opera din Tel Aviv, cu Opéra Royal de Wallonie, din Liège și cu Teatro Giuseppe Verdi din Salerno.

Pianista Verona Maier este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică București, fiind, în prezent, conferențiar la Departamentul Instrumente cu claviatură și Muzică de camera. În 2006 a obținut Titlul de Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București. Desfășoară o bogată activitate artistică – recitaluri, concerte și cursuri de măiestrie susținute în țară și în străinătate. În 2004 a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural” – clasa I de către Președinția României.

Symphactory Orchestra, cunoscută inițial sub denumirea de Silvestri Orchestra, a fost încă de la concertul inaugural sub atenta formare umuzicală a maeștrilor Tiberoiu Soare și Gabriel Bebeșelea. De-a lungul timpul, a fost invitată să susțină concerte în cadrul Festivalului „George Enescu”, Bucharest Music Film Festival, B-Fit in the Street. A realizat primul proiect privat de operă în concert la Sala Radio, în aprilie 2013: „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti.

Dirijorul Tiberiu Soare este absolventul a două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat și cea de interpretare muzicală – tubă. A fost dirijor al Orchestrei Operei Naționale din București (2007 – 2012) și dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio (2012-2015). Tiberiu Soare a dirijat orchestre precum Royal Philarmonic, London Philarmonic, Orchestra Radio din Praga și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte la Praga, München, Paris, (Opera Royal de Versailles) Viena, (Konzerthaus). Din aprilie 2016, a revenit ca dirijor la Opera Națională din București.

Soprana Iulia Isaev este absolventă a Universității de Muzică din București și s-a perfecționat sub îndrumarea sopranei Arta Florescu. A debutat internațional la Viena, în 1992 și a colaborat cu Opera de Stat din Viena, Opera Bavareză din München, Opera Bastille din Paris, Opera Națională Palais Garnier din Paris (alături de Angela Gheorghiu), Opera de Stat din Berlin, Semper Oper Dresda, Opera de Stat din Hamburg, Teatrul Național din Tokyo, Teatro di Opera di Roma, Zürich  Opera House, Teatro la Fenice – Venezia, Teatro Roggio Torino, Teatro San Carlo – Lisabona, Hessiche Staatstheather Wiesbaden și cu Metropolitan Opera – New York.

Tenorul Alin Stoica este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, secția canto, sub îndrumarea maestrului Ionel Voineag, iar din 2016 este colaborator al Operei Naționale București. În 2014, a debutat cu Alfredo în „La Traviata” de Verdi la Opera Națională Română Cluj, iar în 2015 cu rolul Ciprian Porumbescu în opera „Lăsați-mă să cânt”, de G. Dendrino. În 2016 a susținut opt reprezentații cu Don Jose din „Carmen”„ de Bizet la Festivalul de Operă din Gut-Immling și alte două cu Turiddu din „Cavaleria Rusticana” de Mascagni la Teatrul Pergolesi din Jesi. În 2017, a câștigat în Italia premiul Luciano Pavarotti, premiu ce i-a adus invitația de a cânta în cadrul galei Aniversale „Pavarotti” la Arena din Verona.

Conceptul evenimentului „Ziua Europei – Muzica Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a  IV-a Online”, aparţine regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Vă invităm să împreună și să ne bucurăm de posibilitatea  de a călători online prin Artă în lumea muzicală, celebrând marea Cultură Europeană!

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural