Ziua Femeii la Casa Artelor Dinu Lipatti – Ediția a III-a

 

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită în Salonul de muzică vineri, 4 martie 2022, de la orele 18:00, să celebrăm împreună primăvara, renașterea naturii și eternul feminin în cadrul evenimentului „Ziua Femeii la Casa Artelor Dinu Lipatti” – Ediția a III-a. Suntem cu gândul și cu sufletul alături de poporul ucrainean greu încercat în această perioadă. Dedicăm acest eveniment tuturor femeilor, din Ucraina și din întreaga lume, care luptă pentru Pace!

Începând cu acest eveniment, Casa Artelor Dinu Lipatti se alătură campaniei organizate de Radio România Cultural în parteneriat cu Editura Litera – „Rugă pentru pace”, prin difuzarea, înainte de evenimente, a unui fragment cu un puternic impact emoțional aparținând autoarei Svetlana Aleksievici, din volumul “Ultimii martori”, apărut la Editura Litera. Fragmentul propus este recitat de poeta Ana Blandiana și face un apel la solidaritate, empatie și compasiune cu tragedia războiului din Ucraina. După difuzarea acestui mesaj, se va păstra un moment de reculegere pentru victimele războiului prin care trece încercatul popor ucrainean.

Programul va începe cu un Recital Extraordinar susținut de soprana Oana Berbec și pianista Verona Maier ce vor interpreta lieduri celebre din creația clasică românească dedicate femeii și iubirii, pe versurile poetului de geniu Mihai Eminescu: „De ce nu-mi vii” – Gheorghe Dima, „Dintre sute de catarge” – Doru Popovici, „Pe lângă plopii fără soț” – Guilelm Șorban, „Și dacă…” – Diamandi Gheiciu, „La steaua” – Tudor Ciortea, „Somnoroase păsărele” – George Ștephanescu, „Ce te legeni, codrule?” – Nicolae Bretan.

De la orele 19:00 o avem invitată pe Irina Margareta Nistor, critic de film și traducător, pentru a susține o conferință despre legendarul film „Casablanca” aflat în acest an la 80 de ani de la lansare. Va urma proiecția acestui film american de dragoste regizat de Michael Curtiz în care îi vom putea urmării pe celebrii actori, câștigători de premii Oscar, Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, într-o poveste de dragoste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Născută la 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina –Margareta Nistor este absolventă de franceză – engleză a Universității din Capitală. Din 1980 începe să traducă la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule, este redactor şi apoi realizator al unor importante emisiuni de gen. Pe parcursul carierei strălucitoare a realizat dublarea a peste 5000 de filme între 1985-1996. Concepe o serie de importante filme cine-documente și ia interviuri  unor mari cineaști și ambasadori. Comentează, în direct, premiile „César”, decernările de la Cannes, Palme d’Or, Oscarurile, BAFTA, EMMY. Filmează festivalurile de la Karlovy-Vary, Reims, Stockholm  Montreux, comentează pentru radio, TV și presa scrisă de la Cannes, Berlin, Namur, Tokio, San Sebastian, Chișinău, Montreal, Londra, Roma, Veneția etc. De peste 16 ani concepe și moderează emisiunea radio săptămânală  „Vocea filmelor” în prezent și pe YouTube, iar din 2012 este Directorul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film de la București, cu o ediție la Cluj și două la Iași, o replică a celui de la Londra.

Soprana Oana Berbec a absolvit cursurile de canto ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. dr. Silvia Voinea. A urmat cursuri de măiestrie susținute de Marina Krilovici, Donna Woodward și Larisa Gergieva. În anul 2004 a obținut premiul al III-lea la Concursul European de Muzică „Antonino Miserendino” din Palermo, Italia. Debutul la Opera Națională București a venit în anul 2014 cu opera „Hansel și Gretel” de E. Humperdinck. Foarte pasionată de arta interpretativă, a abordat genuri muzicale și dramatice precum musical, film, teatru, dans si pantomimă. Marea oportunitate de a colabora cu Maestrul Gigi Căciuleanu i-a deschis o nouă perspectivă în arta complexă a exprimării artistice în spectacole precum ”Tragicomedy” la Opera Națională București și „Kiritza” sau „Jocul de-a…” după piesele lui Vasile Alecsandri la Teatrul Național, ambele spectacole fiind primite de critici și public cu entuziasm.

Pianista Verona Maier este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică București, fiind, în prezent, Profesor la Departamentul Instrumente cu claviatură și Muzică de camera. În 2006 a obținut Titlul de Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București. Desfășoară o bogată activitate artistică materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie susținute în România, Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Polonia, Suedia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Norvegia, Israel, Iran, Macedonia. Apare în cadrul unor orchestre cum ar fi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de cameră „Simfonietta” sau Orchester Contemporary Opera Zürich, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Ansamblul „Concordia”. În 2004 a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural” – clasa I de către Președinția României.

Conceptul evenimentului „Ziua Femeii la Casa Artelor Dinu Lipatti” – Ediția a III-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

https://www.iabilet.ro/bilete-ziua-femeii-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-a-iii-a-72519/?q=casa+arte

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să facă dovadă administrării serului prin prezentarea certificatului verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților.
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.