Ziua Internațională a Muzicii, Ediție Online

3 octombrie 2020

Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă 3 octombrie 2020, la orele 18:00, să urmăriți pe pagina de Facebook a Casei Artelor „Dinu Lipatti” Transmisiunea în Premieră a Recitalurilor de muzică clasică susținute de Elevi ai Colegiului Național de Muzică „George Enescu” și de Bursieri ai Fundației Regale Margareta a României cu ocazia „Zilei Internaționale a Muzicii”, Ediție Online.

In urma creșterii alarmante a numărului cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19, Casa Artelor „Dinu Lipatti” amână Evenimentul „Ziua Internațională a Muzicii” Ediția a II-a, care ar fi trebuit să aibă loc în acest weekend, sâmbătă 3 octombrie la orele 18:00, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti.

Evenimentul va fi reprogramat la o dată pe care o vom anunța ulterior, iar până atunci, din motive de precauție și pentru siguranța tinerilor artiști și a publicului, sâmbătă 3 octombrie, la orele 18:00, vă invităm să urmăriți Transmisiunea Online a Recitalurilor de muzică clasică pe pagina de Facebook a Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

„Ziua Internațională a Muzicii” Ediție Online este organizată cu ocazia celebrării la 1 Octombrie a Zilei Internaționale a Muzicii, o sărbătoare care îi unește pe toți iubitorii de muzică, promovând pacea, prietenia și aprecierea pentru arta muzicală. Propunerea pentru a avea o zi specială dedicată muzicii aparține renumitului violonist și dirijor Yehudi Menuhin, acesta fiind sprijinit în demersul său de Boris Yarustowski, președintele Consiliului Internațional al Muzicii din cadrul UNESCO. Prima Zi Internațională a Muzicii a fost celebrată la 1 octombrie 1975.

Lordul Yehudi Menuhin, inițiatorul proiectului „Zilei Internaționale a Muzicii”, a fost foarte atașat de cultura română, fiind elev devotat al lui George Enescu și un admirator al  pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, despre care spunea că „este cel mai mare interpret al tuturor timpurilor”. Celebrarea „Zilei Internaționale a Muzicii” este un prilej minunat prin care Centrul Cultural de Excelență Casa Artelor „Dinu Lipatti” aduce în fața publicului bucureștean creația marilor compozitori din epoca barocă până în secolul al XX-lea printr-un regal de muzică clasică.

Publicul nostru este invitat să se bucure de Expoziția Online „Ziua Internațională a Muzicii – Două secole de muzică românească în context internațional”, despre importanța muzicii în viața noastră de zi cu zi, despre evoluția acesteia din antichitate și până în secolele XIX-XX, dar și despre înființarea celor mai importante centre și instituții culturale din Capitală, amintirea unora dintre cei mai mari interpreți și creatori bucureșteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice românești.

Sâmbătă, 3 octombrie 2020, Evenimentul  va debuta la orele 18:00 cu Recitalul de muzică clasică susținut de elevi ai Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, care a avut loc în anul 2019 în Salonul de muzică al Casei Lipatti. În repertoriu au fost incluse compoziții de George Enescu, Dinu Lipatti, Sabin Drăgoi, Marțian Negrea, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Frederic Chopin și Sergei Rahmaninov.

„Ziua Internațională a Muzicii” Ediție Online va continua cu Recitalul de muzică clasică realizat în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și susținut de bursieri ai programului „Tinere talente” al acesteia, coordonat de Gabriela Iordache cu sprijinul pianistei Verona Maier. Recitalul a avut loc în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti în cadrul Evenimentului „Zilele Bucureștiului”, Ediția a II-a. În program au fost incluse lucrări de G. Enescu, A. Stoia, T. Brediceanu, J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, F. Chopin,  A. Scriabin, S. Prokofiev, F. Poulenc, G. Puccini, E. Grieg, G. Fauré.

Conceptul Evenimentului „Ziua Internațională a Muzicii” Ediție Online aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”.

Vă invităm cu mare drag pe pagina noastră Facebook, să sărbătorim împreună „Ziua Internațională a Muzicii” într-o Ediție Online și să ne bucurăm de emoția și frumusețea pe care Arta sunetelor o oferă lumii!

Partener cultural: Fundația Regală Margareta a României, Colegiu Național de Muzică „George Enescu”.
Parteneri media principal: Radio Romantic, Agerpres,

Parteneri media: Radio București FM, #centruldepresă, Observatorul Cultural Jurnalul Național.