Ziua Shakespeare, Ediție Online

Ziua Shakespeare

23 aprilie 2020

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită joi 23 aprilie 2020, între orele 09:00 și 19:00, să celebrăm împreună pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Instagram și Youtube – Ziua Shakespeare, Ediție Online.

Casa Artelor „Dinu Lipatti” este un Centru Cultural de Excelență dedicat tuturor Artelor, iar „Ziua Shakespeare” este un bun prilej de a celebra frumusețea și genialitatea creației pe care a lăsat-o lumii unul dintre cei mai mari scriitori ai umanității. William Shakespeare a fost poet, dramaturg și actor englez și, deși nu este cunoscută cu exactitate data nașterii, aceasta este atribuită zilei de 23 aprilie din anul 1564. Este numit poetul național al Angliei, opera sa vastă a fost tradusă în aproape toate limbile vorbite, iar piesele sale sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg în întreaga lume.

Începând cu orele 09:00 vă invităm să urmăriți postările cu fragmente din Expoziția „William Shakespeare, Viața și Opera”, dar și cu evocările făcute de ambasadorul Valentin Lipatti, fratele mai mic al lui Dinu Lipatti, despre opera shakesperiană. Mare iubitor de cultură, traducător și pasionat al teatrului, Valentin Lipatti descrie în memoriile cuprinse în volumul „Strada Povernei 23”, apărut în cadrul Colecției „Esențial” a Casei Artelor, minunatele spectacole de teatru montate pe texte de Shakespeare văzute în perioada în care a locuit la Paris împreună cu Dinu și cu mama sa.

De la orele 17:00 vă invităm să urmăriți în premieră online pe pagina noastră de Facebook Recitalul Extraordinar intitulat „Shakespeare și Muzica”, susținut de soprana Marta Sandu, tenorul Andrei Lazăr, pianista Mădălina Florescu, violonistul Cristian Balaș și actorul Cristian Iacob. În program au fost incluse arii din operele „Romeo și Julieta” de Charles Gounod, „Macbeth”, „Otello” și „Falstaff” de Giuseppe Verdi, precum și unele dintre cele mai iubite sonete shakespeariene. Recitalul Extraordinar, în care muzica se îmbină perfect cu poezia, a avut loc în anul 2018 în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, iar acum, datorită digitalizării activității Centrului Cultural de Excelență, acest recital va putea fi urmărit și online pe rețelele noastre de socializare.

Vă invităm să fim împreună în această zi și să celebrăm geniul lui Shakespeare, care reușește la 456 de ani de la naștere să influențeze gândirea și simțirea societății moderne prin operele pe care le-a creat, piesele sale jucându-se pretutindeni cu un succes care crește odată cu trecerea anilor.

Conceptul evenimentul „Ziua Shakespeare, Ediție Online” aparține Directorului fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, pianista și regizoarea Alice Barb.

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Jurnalul.